Låg ambitionsnivå för äldreomsorgen

"Tillsammans med politikernas låga vision och ambitionsnivå för äldreomsorgen och med socialtjänstens oskickliga ledarskap, går äldreomsorgen en dyster framtid tillmötes", skriver insändarskribenten som får svar direkt. (Arkivbild)

"Tillsammans med politikernas låga vision och ambitionsnivå för äldreomsorgen och med socialtjänstens oskickliga ledarskap, går äldreomsorgen en dyster framtid tillmötes", skriver insändarskribenten som får svar direkt. (Arkivbild)

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2025-03-22 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialnämnden i Piteå kommun har beslutat att lägga ner boendeplatser inom särskilda boenden för äldre. Detta trots att behovet av platser under de kommande fem åren kommer att vara större än de tillgängliga 484 platserna. Om fem år kommer köerna till särskilt boende att ha fördubblats och uppgå till drygt 70 äldre personer. Det är oerhört många i synnerhet när vi talar om sköra och multisjuka äldre. 
Redan idag har många äldre svårt att finna livskvalitet när de väl får en plats på ett äldreboende. Den krassa verkligheten är att man tvingas bo kvar i hemmet tills det krävs så många hemtjänsttimmar att socialtjänsten finner det ekonomiskt motiverat att flytta in den äldre på ett boende. 
Socialnämnden minskar med hela 33 boendeplatser utan att kommunicera vilka konsekvenser beslutet kommer att få. 
För att tala klartext. Efter neddragningarna kommer man att behöva vara i ganska dåligt skick för att få en boendeplats. Vi ser redan idag hur sjuka många faktiskt är och med ökande köer blir det ännu värre. Piteås äldreboenden kommer att övergå till att bli mer av ett hospice. Vårdtyngden kommer att öka och risken är att man kommit fram till livets slutskede när man till sist får en plats. Är det värdigt?

Den äldre som bor kvar i hemmet kommer att ha ett ökat behov av den hemtjänst som redan idag inte räcker till. Det innebär många timmars ensamhet, inte sällan med psykisk ohälsa som följd. Tiden för stanna till, sitta ner en stund och hålla någons hand finns helt enkelt inte i dagens slimmade hemtjänst. Anhöriga kommer därför att behöva ta ett större ansvar för att vårda sina närstående i hemmet. 
Allt detta är redan i dag ett faktum och med alla nedläggningar kommer det att bli ännu påtagligare. Bristen på platser kommer att öka för varje år och 70 personer i kö är väldigt, väldigt många. 
Ingen pratar om att alla dessa neddragningar har ett pris räknat i mänskligt lidande.
Förvaltningsledningen på socialtjänsten har tappat fokus på vården och omsorgen om människan och jagar endast kronor och ören. En socialchef som inte förmår stå upp och försvara kvalitet och patientsäkerhet borde kasta in handduken. 
Tillsammans med politikernas låga vision och ambitionsnivå för äldreomsorgen och med socialtjänstens oskickliga ledarskap, går äldreomsorgen en dyster framtid tillmötes.

Varför får detta ske obemärkt och utan politisk debatt? Varför kommunicerar inte socialnämnden beslutens konsekvenser? Det är Piteås åldrande befolkning vi talar om.

Anhörig sjuksköterska

Svar direkt:

Vi förstår den oro och frustration som uttrycks i insändaren gällande neddragningar av platser på särskilt boende. Socialtjänsten befinner sig i en komplex situation där vi står inför både ökande behov och begränsade resurser. Piteå kommuns beslut om att minska boendeplatser är inte fattat lättvindigt och vi vill understryka att beslutet inte handlar om att försämra kvalitén på omsorgen, utan om att hitta långsiktiga lösningar som kan möta de utmaningar vi står inför och samtidigt bromsa nämndens underskott. Socialnämnden har fått kritik från revisionen för att ha gjort för lite tidigare år för att nå politikens budgetmål, därför finns ingen annan väg än att minska och ställa om våra verksamheter. 

Idag har Piteå kommun cirka 140 fler platser på särskilt boende för äldre jämfört med liknande kommuner. När avvecklingen av två särskilda boenden är genomförd och nya Skogsgårdens samtliga avdelningar är öppna kommer Piteå kommun fortfarande ligga på 96 platser fler platser än jämförbara kommuner. Det betyder att även efter neddragningen kommer vår kommun ha en god tillgång på platser på särskilt boende för äldre.

Var siffran om 70 personer i kö till särskilt boende i framtiden kommer ifrån kan vi inte svara på, det är ingen siffra vi känner till. Idag varierar kön mellan 20–30 personer och vi vet inte exakt hur kön kommer se ut i framtiden. 

För att kunna möta de behov av stöd som finns på ett hållbart sätt båda idag och imorgon behöver vi fördela resurserna på bästa sätt och överväga alternativa lösningar för äldreomsorgen. En del i det omställningsarbetet är att fortsätta att utveckla och stärka hemtjänsten. För många äldre kan det vara en bra lösning att kunna bo kvar hemma om man så önskar. En annan del i arbetet är omställningen till den nya socialtjänstlagen som bland annat fokuserar på förebyggande insatser för ett hälsosamt åldrande. I det ingår insatser för att minska ensamhet.

En tredje pusselbit är det visionsarbete om hur framtidens äldreomsorg ska se ut i Piteå kommun som vi påbörjat i år. I det arbetet kommer vi genomföra en medborgardialog riktat till dagens blivande seniorer för att få veta hur de ser på sitt framtida seniorliv.

Samtalen om äldreomsorgen behöver bli mer levande och vi måste gemensamt ställa oss frågan hur vi vill att Piteå ska utvecklas för våra äldre. Det är en fråga om värdighet och framtid och det är ett ansvar vi alla delar. 

Britta Lysholm, vice ordförande i socialnämnden

Eva Börjesson Öman, socialchef