Kultur av högsta klass – men PT var inte där

"Mitt i allt elände finns det massor av kulturgärningar som sker av och för människor i Piteå och bakom varje aktivitet finns ett engagemang och samarbeten som förtjänar uppskattning", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Mitt i allt elände finns det massor av kulturgärningar som sker av och för människor i Piteå och bakom varje aktivitet finns ett engagemang och samarbeten som förtjänar uppskattning", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Privat/Simon Olofsson

Insändare2025-03-05 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndag eftermiddag den 23 mars sitter jag påklädd för att åka på konsert med mina barn. Vi borde ha åkt redan men Elvira Öberg ska precis skjuta sista skyttet. Hon skjuter fullt och jag hänger kvar för att se när hon kämpar in i mål och tar sitt första individuella VM-guld. Lite rörd och stressad kastar jag in barnen i bilen och åker mot stan och Acusticum för att se konserten ”Med Astrid på luffen” – ett samarbete mellan Kulturskolan, Piteå blåsorkester, Norrbottensmusiken, Acusticum samt en kör bestående av hundra barn som går åk 2 från olika grundskolor i kommunen. Jag och barnen får hjälp av Acusticum-Linda att hitta till rätt plats. Hon ställer även fram en extra stol så att sonen ska kunna se bättre högst upp från balkongen i den överfulla salongen. Konserten startar och det händer något inombords. En 70-mannaorkester som består av yngre tonåringar till 60+, en barnkör som sjunger för full hals, unga solister som briljerar i rollerna som Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Rasmus på luffen, Emil i Lönneberga med flera. Det är proffsigt och vackert och det är lokal kultur av högsta klass. Inte en enda notis i PT.

Veckan efter hade esteteleverna musikal i Christinasalen. Två fullsatta kvällsföreställningar om Ronja Rövardotter där eleverna skrivit och arrangerat musiken själva. Vackert, proffsigt och fängslande för både yngre och äldre besökare. Inte en enda notis i PT.
Det är väl tyvärr så att det finns ett större nyhetsvärde när det går åt skogen. Nedmonteringen av Musikhögskolan och LTU:s nedläggning av ljudteknikutbildningen är en katastrof och det är viktigt att ni synliggör detta. Men mitt i allt elände finns det massor av kulturgärningar som sker av och för människor i Piteå och bakom varje aktivitet finns ett engagemang och samarbeten som förtjänar uppskattning. Ett engagemang som skapar ögonblick och händelser som kan beröra lika mycket som att Öberg tar VM-guld. Jag läste nyligen att Norrbottens-Kuriren också lägger ner sin kulturredaktion. Detta innebär att Sveriges nordligaste kulturredaktion ligger i Skellefteå och det är en jättetråkig utveckling och en del i det kulturförfall vi ser på så många håll, inte minst i Piteå. Men oavsett redaktion eller inte bör PT belysa i alla fall en del av våra lokala kulturarrangemang. För kulturen lever fortfarande i Piteå, det gör däremot inte medias bevakning av den. Att ovannämnda föreställningar inte fick något utrymme alls i PT gjorde mig besviken. 

Tack för att ni tog er tid. 

Emil Kårén

Svar direkt:

När jag läser din målande beskrivning av "Med Astrid på luffen" förstår jag att ni hade en fantastisk upplevelse – och ni är säkerligen inte ensamma om era känslor kring konserten. Det finns mängder av fina och viktiga initiativ runt om i Pite älvdal. Vi skildrar en del av dem men långt ifrån alla.

Jag förstår och uppskattar att våra läsare har synpunkter på vad vi skriver om, hur vi skriver och även synpunkter på det vi inte bevakar. Men jag vill zooma ut och sätta vår uteblivna bevakning av kulturarrangemangen du skriver om i en kontext.

I början av 2025 var första gången som Piteå-Tidningen hade fler digitala prenumeranter än papperstidningsprenumeranter. Vi har alltså fler som enbart läser oss digitalt, än på papper. Den omställningen har gått snabbt den senaste tiden och vi ser inga tecken på avmattning. Det gör att vi hela tiden behöver anpassa oss för att möta våra digitala läsares förväntningar på oss, samtidigt som vi givetvis värnar våra papperstidningsprenumeranter som ofta funnits hos oss under många, många år.

Vi ser att vår kulturbevakning digitalt har väldigt få läsare och det är något vi behöver anpassa oss till. Som du skriver har kulturbevakning varit en het diskussionsfråga sedan en tid tillbaka och den aktualiserades nyligen igen av Kurirens beslut att flytta kulturredaktören till den allmänna redaktionen. Vi på PT har på senare år testat några olika grepp kring bevakning av kultur, men det har gett väldigt lite resultat sett till intresse och läsning.

Jag vill poängtera vår prioritering kring kulturevenemang som "Med Astrid på luffen" och "Ronja Rövardotter" inte handlar om något ställningstagande av kulturens roll i samhället – men precis som alla branscher behöver vi lyssna till vår publik och vad som efterfrågas och rent krasst är vårt uppdrag som tidning inte att se till att kultur får medial uppmärksamhet.

Ett exempel på kulturbevakning den senare tiden är ett djupgående porträtt av hela Piteås revydrottning Siw Öhman med reportage och rörligt inslag. Vi djupdök i arkivet och visade läsarna 52 bilder från Piterevyn genom åren och liverapporterade från premiärkvällen. Har du tips på fler intressanta kulturpersonligheter eller andra människor vi borde träffa? Mejla oss gärna på redaktionen@pt.se 

Mari Berglund, chefredaktör Piteå-Tidningen