Jag har med egna ögon under flera års tid sett (och smakat) hur skolmaten förvandlats från smakfull mat, lagad från grunden, av kokerskor på små enheter till fabriksproducerad mat, biffar i alla valörer men med olika namn.
Numer finns inte många rätter som tillagas på "hemmaplan". Det kan väl ändå inte vara rimligt att man i dessa storkök har till uppgift att stapla falukorv och biffar i plastlådor, för att sedan transportera ut dem till enheterna.
Lägg därtill allt detta fruktansvärda matsvinn som förekommer i alla dessa led. Jag har med egna ögon sett massvis av kantiner med fullt ätbar mat kastas i soporna – varje dag. Detta på grund av att matbeställningar görs en vecka i förväg och att det då är omöjligt att veta hur många portioner som går åt.
Kom för fasen inte och säg att detta är ekonomiskt eller gastronomisk försvarbart.
Varför får man aldrig se några siffror som visar på kostnaderna per portion jämfört före och efter storköken, och då med allt inkluderat, även transporterna av den färdiga maten.
Nu är vi i en situation då den "goda" och omtyckta maten är i farozonen, men herregud fattar ni inte?