Det är i dagarna 80 år sedan spanska inbördeskriget slutade. Under hela 1930-talet hade fascismen blivit starkare i Europa. Hitler&co tog över makten i Tyskland i januari 1933 då den tyska kapitalismen satte sin tillit till den reaktionära vågen.
Det spanska inbördeskriget inleddes den 18 juli 1936 med generalernas uppror mot den lagliga regeringen. Den hade då räknat med stöd från England, Frankrike med flera, men det uteblev i och med den så kallade "noninterventionspolitiken".
Så utlämnade de borgerliga demokratierna med orörliga ansikten Spanien till generalen Franco&co. Men delar av den europeiska och nordamerikanska arbetarklassen vägrade gå med på det oerhörda sveket mot det spanska folket.
Många arbetare skyndade till den spanska republikens försvar. Från Sverige begav sig totalt drygt 500 kämpar till Spanien för att slåss i den Internationella Brigaden. Antalet interbrigadister beräknas till i allt 45 000 man. Vid dess upplösning återstod cirka 12 500.
Samtidigt hjälpte Italien och Tyskland de spanska fascisterna med uppemot 150 000 man, samt en stor mängd tanks, flyg och artilleri.
Av de 500 svenskarna i Internationella Brigaden stupade en tredjedel. De som lämnat Sverige för Spaniens skull var män utan andra bedrifter bakom sig än att ha utfört sitt dagliga slit i fabriker, på byggen, i skogen eller till sjöss.En del var så unga att deras levnadsteckning var ganska tom. Den yngste av de svenska frivilliga som stupade hade ännu ej fyllt 19 år då han föll offer för fascisternas mördande artillerield.
Fascismen segrade i spanska inbördeskriget.
Det ledde till ett totalt nederlag för demokratin. Mer än en miljon dödades i kriget. 300 000 arkebuserades efteråt under hämndens år.
Men insikter hade vunnits.I Spanien 1936-39 mötte den europeiska fascismen för första gången på allvar väpnat motstånd som sedan kunde utvecklas i den europeiska motståndsrörelsen mot de tyska ockupanterna under åren 1939-45.
I dag, 80 år sedan spanska inbördeskriget startade och fascismen åter är på frammarsch i Europa och Nordamerika, låt oss tänka på norrbottningar som stupade i Spanien i kampen mot fascismen.
Låt oss tänka på Robert Lundström från Arjeplog, Karl Ingvar Norén från Arvidsjaur, Hans Ruben Ove Olovsson från Kiruna, Erik Henriksson från Boden, Henning Kantto från Arvidsjaur, Fritz Alvar Andersson från Råneå, Johan Evald Vennberg från Gällivare, Karl Nilsson från Piteå med flera.
Leve kampen mot fascismen i går och i dag !