Slutreplik
Svar på insändaren "Johansson verkar ha svårt att hantera granskning och fakta".
Jag skrev en insändare i februari där jag beskrev min syn på Socialdemokraternas försök att släta över sina politiska tillkortakommanden samt hur jag upplever den politiska ledningen i Piteå som väldigt svag. Min intention var en hederlig politisk debatt. Detta kunde Socialdemokraternas gruppledare Danell inte bemästra utan, likt ett skadskjutet djur, börjar han bedriva en personlig hetsjakt mot mig i stället. Jag kan förstå att min roll som oppositionsledare och gruppledare för Moderaterna kan vara jobbig att hantera för ett parti i förfall, men att fokusera på personangrepp och förtal tycker jag inte är rätt sätt att bedriva politisk debatt. Danells förtal mot mig avser jag att anmäla, enligt 5 kap 1§ BrB så får det avgöras på annan plats, så kanske PT:s läsare framöver kan få läsa om politik i stället för Danells personliga agg mot mig.
När det gäller frågan om fritidspolitikers ersättningar så står jag fast vid att det är en snedfördelning där de som har, ska få ännu mer, typ Danell själv och de tre övriga kommunalråden. Det handlar inte om mig och inte heller om enskilda moderater, utan det handlar om demokrati. Alla partier, inklusive S, börjar ha väldigt ont om människor och framför allt unga som vill engagera sig i politiken. Förutom den uppenbara risken att bli uthängd i media, förväntas ledamöterna läsa in hundratals sidor handlingar inför varje möte, för några få hundralappar. Jag tror uppriktigt att det skulle vara mer värt för demokratin att dessa fritidspolitiker får höjda ersättningsnivåer, än att sådana som Danell nu höjer lönen utan krav på ytterligare motprestation.
En sammanställning visar att Socialdemokraterna och Centerpartiets ledamöter och kommunalråd tillsammans har årliga arvoden om drygt 6,9 miljoner kronor per år medan alla övriga sju oppositionspartiers ledamöter har drygt 1,5 miljoner kr i arvoden. Det innebär att S och C uppbär arvoden motsvarande 82 procent av alla arvoden trots att de tillsammans endast har 53 procent av rösterna i kommunen.
Jag känner stolthet över att vara företrädare för Moderaterna och jag kommer fortsättningsvis bära min stolthet och hoppas få möjlighet att fortsätta diskutera politik utan att bli personligt påhoppad. Jag tål självklart att få någon politisk snyting eftersom det hör till spelets regler, men rena personliga påhopp i syfte att skada mig som person borde inte bli den här valrörelsens motto tycker jag.
Håkan Johansson, gruppledare Moderaterna i Piteå
Svar direkt:
Det är beklagligt att Håkan Johansson väljer att hantera politisk kritik genom att hota med polisanmälan i stället för att ta debatten. När vi politiker börjar använda rättsväsendet som ett verktyg för att undvika saklig diskussion, då har vi ett större problem än en enskild anmälan. Att ifrågasätta hur en folkvald hanterar gemensamma resurser är inte förtal det är en demokratisk nödvändighet.
Medborgarna har rätt att få insyn i hur deras företrädare agerar och om deras beslut speglar det allmänna rättsmedvetandet. Att lyfta fram sådana frågor är inte personangrepp utan en legitim del av den politiska diskussionen. Om Håkan Johansson menar att detta skulle utgöra förtal, så välkomnar jag en rättslig prövning. Det vore intressant att se om domstolen anser att det är brottsligt att informera medborgarna om hur deras folkvalda agerar.
Dessutom är det anmärkningsvärt att Johansson anser att polisens resurser bör läggas på att utreda om jag har rätt att kritisera honom i stället för att hantera verkliga brott som påverkar människor i deras vardag. Att polisanmäla sina politiska motståndare i stället för att bemöta argument är en farlig utveckling. Det riskerar att leda till en politisk kultur där debatten tystas genom rättsliga hot i stället för att föras öppet inför väljarna.
Jag står fast vid att det är viktigt att diskutera hur folkvalda hanterar makt och resurser och jag kommer inte att låta mig tystas av hot om rättsliga åtgärder.
Claes Danell, gruppledare Socialdemokraterna