Med anledning av: insändaren "Förvrängd bild av dansk grisuppfödning" publicerad 1 april.
I dessa tider av ”fake news” och allt trängre åsiktskorridorer så är det inte underligt om presentation av fakta tas emot som just ”fake news/inte korrekt åsikt”.
Just detta kan demonstreras när det danska köttets chefsrepresentant i Sverige, Christer Lundin, nu vill visa på att min tidigare insändare beträffande kvaliteten på det danska fläsket, består av onyanserade, svartvita och förvrängda fakta.
Kanske inte så underligt med tanke på att det är hans jobb att göra just detta. Han har tidigare arbetat som kommunikationschef, senior rådgivare, marknadschef och projektledare för bland annat sökbolaget Eniro, skogsbolaget Sveaskog samt medieoperatören Teracom.
Men hur var det nu med de fakta som Christer Lundin anser var förvrängda eller alltför drastiska? Om MRSA (Multi Resistenta Staphylococcus Aureus) skriver Svenska Folkhälsomyndigheten så här:
1) ”Få fall i Sverige men vanligare i Danmark. (Undrar vad det beror på?)
2) Man ska anmäla infektionerna till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten. (Verkar allvarligt!)
3) Man ska spåra smittan och ge förhållningsregler till den smittade.
MRSA kan också orsaka allvarliga tillstånd till exempel vid sårinfektioner efter operation eller infektion av främmande material inne i kroppen (proteser med mera). Infektioner med bakterieväxt i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och förknippade med hög dödlighet.” Slut citat.
Vidare skriver Christer Lundin att friska personer sällan märker att de smittats av MRSA, vilket är helt rätt. De märker det inte förrän de drabbats av någon immunitetsnedsättande åkomma, blir utsatta för kirurgiska ingrepp eller fått någon allvarlig infektion.
Men då blir det desto allvarligare! Och inte minst för sjukvården som måste inleda stora, komplicerade och kostsamma saneringar och anmälningar (se ovan).
Kan man, i ljuset av ovan beskrivna fakta, verkligen tycka att jag dragit alltför drastiska slutsatser?
Självklart har fakta kring antibiotikanvändandet (cirka 100 ton) på 32 miljoner grisar (18 miljoner slaktades i Danmark, 14 miljoner slaktades i Polen och Tyskland, totalt 778 169 ton på export) i Danmark dragit till sig uppmärksamhet från både myndigheter och allmänhet.
Lika självklart är ju att problemet är jättestort (150 miljarder kronor i intäkter om året). Ingen skuta man vänder på kort tid!
Det är i alla fall 20 år sedan man slutade ha antibiotika i fodret för smågrisarna, det är ju bra. Alla sifferuppgifter kommer från Landbrug og Födevarer ( branschinfo-kott.se/)
En rimlig slutsats borde ju bli att svenskt fläsk är bättre än danskt även om man börjat fundera i Danmark. (Fyra gånger mer antibiotika används på danska grisar).
För egen del kommer osen från lokalproducerat grisflott ganska snart att sprida sig från min grill. Christer får äta danskt om han vill.
Glöm bara inte att tvätta köket och händerna – man vet ju aldrig …