Replik
Anders Nordin (SLP) skriver om oss i en insändare och han har rätt i att det är en omfattande jourdöd som pågår, inte minst i Norrbotten. Vi läser också att han har skrivit en motion till kommunfullmäktige som föreslår att kommunen ska starta ett skyddat boende i Kvinnojourens regi. I sak har han rätt, vi har inte sökt tillstånd för att bedriva skyddat boende i den nya lagstiftningens mening. Piteå kommun erbjuder fortsatt den typen av skyddat boende och vi på kvinnojouren har kvar ett akutboende som ett fristående alternativ för de kvinnor som behöver det.
Vi blir så klart glada över att vår förening uppmärksammas och börjar lyftas av kommunpolitiken, och vi efterfrågar en dialog och ett stöd från kommunen. Våra ambitioner är höga och vi vill vara den självklara kraften för systerskap, stöd och hjälp till kvinnor utsatta för mäns våld. Vi behövs!
Vi efterlyser dock ett större intresse för oss och våra frågor hos de politiska partierna i kommunen. Alla säger sig vilja främja jämställdhet och stötta kvinnojourer, men få har faktiskt pratat med oss om vad vi behöver och vad vi vill göra. Inte heller Anders Nordin har pratat med oss innan han skrev sin insändare och sin motion.
Då skulle vi berättat om det viktiga jobb vi gör redan i dag, på enbart ideella krafter, i form av jourverksamhet med ett stort gäng kloka och engagerade jourkvinnor, men också den delen som handlar om påverkansarbete och utbildning inom vårt område. Vi hade kunnat berätta om vad vår verksamhet faktiskt innebär och hur vi kompletterar och samverkar med kommunens socialtjänst, och också om hur viktigt det är att vi är ett fristående alternativ och en del av civilsamhället och inte en myndighet.
Vi är en växande förening med växande verksamhet, och vi vill kunna göra ännu mer för Piteås kvinnor. För det behövs en långsiktigt stabil finansiering. En finansiering som vi skulle kunna uppnå genom ett flerårigt verksamhetsbidrag från kommunen. En sådan stabil resurs skulle till exempel möjliggöra en anställd för att kunna stötta fler och göra mer. Det förebyggande och kunskapshöjande arbetet som vi gör skulle kunna utökas markant och bidra både för våra egna jourkvinnor och också för till exempel skolor, företag och andra organisationer i Piteå.
Jämställdhet och kvinnofrid uppnås inte trots stora ansträngningar och som vi tidigare har uppmärksammat fortsätter de mörka rubrikerna dyka upp i PT. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem, som kommunen har ett ansvar för att stävja. Om vi fristående aktörer får möjlighet att fullt ut bidra och samtidigt en respekt för vår kunskap och erfarenhet skulle arbetet kunna få en rejäl skjuts framåt. Därför har vi en uppmaning till Piteås politiker – hör av er så pratar vi ihop oss!