Med anledning av: insändaren ”Billigt danskt fläskkött kan stå dig dyrt” publicerad 19 mars.
Thommy Fors debattinlägg är ett exempel på hur en protektionistisk livsmedelsdebatt förvränger fakta. Det behövs en mer nyanserad bild istället för de svart-vita argument som ofta serveras.
Danmark har visserligen inte svenska regler för djuromsorg, men de danska ligger långt över EU:s krav.
Danska grisar har till exempel mer utrymme, tillgång till hela golv och bättre tillgång till bökbart material jämfört med hur det är i andra europeiska länder. Från och med årsskiftet finns det också nya bestämmelser som innebär högre krav på dansk grisuppfödning. Det innebär bland annat att smågrisar måste lokalbedövas innan de kan kastreras. Tidigare räckte det med smärtlindring.
Arbetet med att förbättra djuromsorgen har ett brett stöd i Danmark. Sedan snart två år tillbaka finns ett djuromsorgsmärke för griskött. Genom att välja kött som uppfyller särskilda kriterier till ett något högre pris hjälper danska konsumenter till att driva på utvecklingen för en bättre djuromsorg.
Thommy Fors har visserligen rätt i att danska grisar har MRSA, men han drar alltför drastiska slutsatser. Enligt experter bedöms spridningsrisken till människor vara begränsad och går att undvika med normal livsmedelshygien i köket. Bakterierna sprids bara i sällsynta fall från människa till människa.
MRSA är huvudsakligen farligt för personer som har ett försvagat immunförsvar. Friska personer smittade med MRSA upptäcker sällan att de är smittade. MRSA finns hos många husdjur, till exempel hästar, i nästan alla länder. Det kan också spridas av människor som bär på det, oavsett hur mycket antibiotika som förbrukas i ett land.
När det gäller förbrukningen av antibiotika använder svenska grisuppfödare mindre antibiotika än sina danska kollegor. I ett internationellt perspektiv ligger däremot den danska förbrukningen på en mycket låg nivå. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete med att minska förbrukningen av antibiotika i Danmark, vilket har uppmärksammats i en FN-rapport nyligen.
Jämför vi Sverige och Danmark med andra europeiska länder är det mer som förenar våra länder än som skiljer dem åt.
Dessutom är Sverige inte självförsörjande på kött. I dag importeras ungefär 30 procent griskött och nästan hälften av allt nötkött som konsumeras i Sverige. En rimlig slutsats borde därför vara att danskt kött är ett bra komplement till det svenska.