REPLIK
Med anledning av artikeln "Sjukhusets kök är hotat av nedläggning" (17/12).
Nu tänker Regionen lägga ner sjukhusköket i Piteå, kanske även i Kalix, för att istället laga maten i Sunderbyn och frakta den därifrån, åt två olika håll i värsta fall då.
Jag tror inte att det blir billigare. Däremot blir det sämre mat och en klumpigare organisation. Detta med centraliseringar, stordrift, central planering av lokal verklighet har gått för långt – och i detta fall ger det en ökad kostnad för försämrat klimat när maten ska fraktas efter vägarna till och med sedan den tillagats.
I dessa tider då klimateffekterna alltmer uppmärksammats, dock uppenbarligen ej av beslutsfattande politiker på olika nivåer i Regionen, så måste man så långt det går minska onödiga transporter.
Miljökostnader får inte negligeras i kalkylerna. Däremot bör de undvikas!
En stor del av de centraliseringar som skedde under 50- och 60-talet var nog riktiga och behövliga beträffande kommunal service, skolnedläggningar etc, det behövdes mer personal för att sköta välfärden och gick inte att driva skolor utan elever.
Men det var då det. Idag ser vi en oöverskådlig byråkratisering och att nedlagda skolor leder till stora skjutskostnader och behov att bygga nytt dit eleverna skjutsas.
Det är möjligt att viss rationalisering kan ske av mathållningen vid Piteå sjukhus, men lägger man ned sjukhusköket flyttar man personalkostnader från köket till avdelningarna, man kommer att behöva mera förrådsutrymmen och till exempel frysar dit där maten fraktas och ska ätas, av patienter som kanske inte kan äta den i den form som den producerats i i Sunderbyn.
Dessutom blir det inte bara extra och onödigt slitage på vägarna, utan även transporter som är miljö- och klimatstörande – helt i onödan.
Att lägga ner ett eller flera fungerande sjukhuskök är ännu ett exempel på kortsiktigt tänk där centraliseringsivrarna biter sig i svansen.