Nu är sommaren här och bad- och lekplatserna i kommunen fylls med mängder av barn som nu kan fylla sina lungor med frisk livgivande luft.
Tyvärr glömmer vissa vuxna bort att när de röker en cigarett så drabbas deras omgivning av vad som kallas passiv rökning. Något som i flera aspekter är mycket negativt.
.
Speciellt barn och unga måste skyddas från passiv rökning. De flesta kommuner i Sverige har därför redan infört eller är på väg att införa rökförbud på badplatser och lekplatser.
Att ingen ofrivillig ska utsättas för tobaksrök ingår i Mål för folkhälsan, en nationell folkhälsopolitisk proposition som antogs av riksdagen 2003.
.
Trots att både medborgarförslag och motion (vår) lämnats in i syfte att Piteå måste intensifiera och utveckla det tobaksförebyggande arbetet utifrån Tobakskonventionens åtgärdsprogram, så väljer den styrande majoriteten, S, V och MP, att i praktiken stödja och sanktionera rökning på lek- och badplatser.
Man anser därmed också att det är riktigt att små barn får finna sig i att inandas skadlig tobaksrök i form av passiv rökning när de vistas på och eller leker på badstrand och lekplats.
.
I princip så tycker man i sådana fall att barnen skall lära sig från tidig ålder att det är helt i sin ordning att de får i sig cancerframkallande giftig tobaksrök av vuxna människor när de, i sin egenskap av barn utövar lek och kommunicerar i sociala relationer med vuxna.
.
Passiv rökning är ett folkhälsoproblem som lyfts av Världshälsoorganisationen (WHO) och då särskilt i ramkonventionen om tobakskontroll. Enligt konventionen åtar sig parterna att genomföra åtgärder för att skydda människor från tobaksrök.
Vidare förordas i EU:s rådsrekommendation om ramkonventionen att medlemsländerna bör införa åtgärder för att minska barns och ungdomars exponering för tobaksrök och att länderna ska arbeta för att ge skydd mot tobaksrök på alla platser som är tillgängliga för allmänheten.
.
Majoritetens synsätt och icke-agerande är skrämmande men deras motiveringar är än omoget värre. Man menar att lek- och badplatserna inte är inhägnade (Norrstrandsbadet då?).
Man menar att Piteå kommun inte har någon kontrollfunktion för att möjliggöra att ett förbud efterlevs.
Sverige är varken diktatur eller ett samhälle där man behöver kontrollanter för att se till att alla lagar och förordningar efterlevs.
Läskunnigheten hos människor är hög.
Finns det en skylt som omtalar att rökning är förbjuden inom ett visst område; typ lekparken eller badplatsen så förstår alla att man inte ska röka där. Annars finns det människor som kan peka på skylten om någon i undantagsfall missat den.
.
Det finns hemmasnickrade förbudsskyltar för hundar, hästar och bilar att dessa inte får bada eller vistas på stranden. Dessa fungerar tämligen bra.
Majoritetsstyret kan dock svårbegripligt tänka sig skyltar där man uppmanar rökare att låta bli att röka på dessa områden. Skyltar med text typ ”Snälla! Rök inte här!” är dock närmast larvigt. Ett förbud är däremot klart och tydligt.
Anders Nordin (SLP)
Niklas Dimeus (SLP)
Petra Fojtikova (SLP)
Skol- och Landsbygdspartiet