"Barn och ungas psykiska hälsa är oerhört viktig"

Många skolelever i Piteå mår dåligt. Helen Lindbäck, gruppledare för KD, tycker att kommunen bör införa Elevhälsa online.

Helen Lindbäck, gruppledare för KD, tycker det är oroande att ungdomar i Piteå mår dåligt. (Arkivbild)

Helen Lindbäck, gruppledare för KD, tycker det är oroande att ungdomar i Piteå mår dåligt. (Arkivbild)

Foto: Laila Bäckström

Insändare2021-03-25 16:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt kommunens enkät Personligt, som gjorts bland elever i årskurs 7 och 9 samt i tvåan på gymnasiet, har var sjunde elev haft självmordstankar. Enkätundersökningen visar att 97 ungdomar har under de senaste 12 månaderna funderat på självmord. Knappt 40 procent av eleverna har berättat för någon vuxen att de varit deppiga en längre period. Det är skrämmande siffror och något måste göras. Jag har lämnat in en motion om att införa elevhälsa online. Elevhälsan ska vara lättillgänglig för alla elever. Tyvärr ser verkligheten inte alltid ut så. Kanske är det också lättare att ta kontakt online än att ta steget till ett fysiskt möte. 

En digital elevhälsa innebär:
  Garanterad kontakt med elevhälsan inom 24 timmar
  Lättillgänglighet eftersom eleven identifierar sig med bank-ID
  En förändring i kommunens verksamhet som ligger helt i linje med digitaliseringen
 

I Norrtälje kommun har man under coronapandemin infört digital elevhälsa för skolelever. Det har visat sig fungera mycket bra. Det är också viktigt att det även satsas på andra resurser och att det finns tid och möjlighet att ta hand om elever med behov. 

Våra barn och ungdomars psykiska hälsa är oerhört viktig. Elevhälsa online kan vara ett sätt att möta elevernas behov av snabb kontakt.