I rapporten ”Bananens verkliga pris” beskrivs situationen för de människor som odlar bananerna som vi äter – och den är akut. Odlare och anställda som redan tidigare hade det tufft tvingas ofta acceptera priser som inte ens täcker deras kostnader. Konsekvenserna är ökad utsatthet, försämrade arbetsvillkor och stora hälsorisker.
Klimatförändringar bidrar ytterligare till att förvärra situationen. Det går att vända den här utvecklingen. Genom att välja Fairtrade-märkta bananer kan vi bidra till att odlare får en ersättning som det faktiskt går att försörja sig på, så att de kan låta sina barn gå i skolan och ställa om till mer hållbara odlingsmetoder.
Samtidigt som allt fler konsumenter globalt väljer Fairtrade-bananer så går utvecklingen just nu åt andra hållet i Sverige. För ett par år sedan var en av sex bananer som såldes i Sverige Fairtrade-märkt, idag är det en av åtta. Vi borde kunna bättre, helt enkelt. Till att börja med måste de schyssta bananerna finnas i butikshyllorna för att vi ska kunna välja dem. Runtom i Europa har livsmedelskedjor som Monoprix och Sainsbury’s ställt om till att sälja enbart Fairtrade-bananer. Vi behöver fler svenska butiker och kedjor som följer exemplet och visar vägen.
Som konsumenter kan vi visa att vi bryr oss genom att välja Fairtrade-bananer när de finns, och fråga efter dem när de inte finns. Det konsumeras även många bananer på landets skolor, sjukhus och kommunhus. Låt de som bestämmer i din kommun veta att du inte vill att skattepengar används för att köpa in bananer och andra varor som leder till negativ påverkan på mänskliga rättigheter.
De som nu drabbas hårdast av ökande livsmedelspriser på grund av kriget i Ukraina och klimatförändringar är människor i länder med utbredd fattigdom. Att de också ska drabbas av oskäligt låga priser på bananer – det är helt enkelt inte schysst.
Om bara varannan banan som såldes i Sverige var Fairtrade-märkt skulle det göra stor skillnad inte bara för odlare och deras familjer, utan för hela samhällen. Och i förlängningen för oss alla – eftersom odlare som får rimligt betalt också har större möjligheter att investera i hållbara och klimatsmarta jordbruksmetoder. Så att vi kan fortsätta äta vår favoritfrukt även i framtiden.
Hewan Temesghen
Generalsekreterare Fairtrade Sverige