Replik:
Replik på insändaren: ”Vi vill inte ha samma problem som i storstäderna” i Piteå-Tidningen den 28 augusti.
Tack för att du engagerar dig för ett tryggare Piteå. Att arbeta med trygghet i samhället är ett av de viktigaste uppdragen för polisen men det är något som innefattar mer än bara att poliser ska synas. Det kräver engagemang från fler myndigheter, näringsliv, föreningar och individer i samhället och ett exempel är det trygghetsskapande arbetet som engagerade vuxna gjorde när de gick runt på natten i centrala Piteå och pratade med ungdomar – medan polisen var upptagen med två tragiska trafikolyckor.
Kanske är det för att kommunerna i vårt lokalpolisområde är några av landets tryggaste som några få individers avvikande beteende får stor uppmärksamhet. Vi inom polisen är medvetna om att en grupp unga personer – några är barn – stökat och begått brott i centrala Piteå under sommaren. Deras beteende har påverkat tryggheten på ett negativt sätt för flertalet av dem som sett eller hört talas om deras framfart.
Barns agerande och beteende är i första hand en fråga för vårdnadshavarna och socialtjänsten, så när vi utreder de aktuella brotten samverkar vi med bland annat socialtjänsten i Piteå kommun för att ungdomarna och deras familjer ska få det stöd och den hjälp de behöver.
I det aktuella området kommer polisen därför i närtid att sätta upp tillfälliga övervakningskameror i syfte att förebygga ytterligare brott, öka den upplevda tryggheten och att förbättra möjligheterna att utreda framtida brott på platsen.
Vi, liksom alla medarbetare i lokalpolisområdet, kommer att fortsätta arbeta för en positiv samhällsutveckling där alla medborgare ska känna sig trygga. Vi önskar att fler engagerar sig i det trygghetsskapande arbetet så våra barn och ungdomar ska få uppleva det vi gör idag: Förmånen att leva och bo i den tryggaste delen av vårt land.
Andreas Nyberg, lokalpolisområdeschef Piteå älvdal
Bo Hedlund, kommunpolis Piteå älvdal