Ingen Älvsbybo har nog missat senaste nyheterna från Älvsbyns kommun. ” Säbo-chocken: Prislappen närmar sig en miljard” och ”Kommunchefen vill avsluta samarbete med fastighetsbolag” (sitt eget ägda fastighetsbolag). Vem som helst kan nog lista ut att relationen mellan Älvsbyns fastigheter och kommunen verkar aningen ansträngd. Kommunen gör upphandlingar, utreder, betalar dyra konsulter och tar in privata aktörer gällande boendeportfölj utan att involvera det egna bolaget innan.
Fastighetsbolaget har som beskrivet av kommunchefen återkommande flaggat för att de har för lite pengar och tydlighet för att utföra de förvaltningsuppdrag de fått från kommunen. Fastighetsbolaget går som förstått med vinst gällande sina egna hyresfastigheter vilket tyder på att problemet huvudsakligen ligger på den kommunala delen.
Kommunchefen beskriver att problemen som har funnits är strukturella och inte beroende av enskilda personer. Och att de problemen funnits länge oberoende av vem som har suttit i ledningen. Har den relationen kanske varit ansträngd redan från start. Vad kan det bero på?
Jag tycker alla dessa påståenden pekar på en och samma sak. Att grundarbetet och underlagen som togs fram vid skapandet av bolaget måste varit otillräckliga. Har kommunen någon gång sen bolagets start sett över, förtydligat och räknat upp förvaltningsuppdraget och dess ersättning? Matchar den ens själva uppdraget?
Höga förväntningarna med låga förutsättningarna och okunskap kring hur verksamheten funkar skapar säkerligen missnöje och misstro i alla led. Jag tror inte detta är unikt för fastighetsbolaget utan fler av kommunens olika verksamheter sitter säkert i samma sits. Den dåliga ekonomin är troligen genomgående med tanke på att kommunen går back 26 miljoner. Vem som helst kan lista ut att man inte kan klippa av en fågel vingarna och förvänta sig att den ska flyga. Det gäller vilken kommunal verksamhet som helst likväl socialtjänst, skola som lokalvård. Den dåliga ekonomin påverkar alla.
Utredaren och kommunchefen varnar för och bedömer att ett övertagande medför risk att det blir dyrare. Har kommunen råd med ytterligare fördyringar? Och till vilken nytta om budgeten förblir densamma. Om strukturen är fel, se över grunden som skapade den strukturen i stället för att ännu en gång riva upp och flytta en hel verksamhet. Kommunen tog tillbaka driften gällande lokalvården och sedan park och fritid. Vart det billigare och bättre? Kanske inte då man nu i stället ska privatisera lokalvården.
Om kommunen inte ens har råd att betala sitt eget bolag för förvaltningen och upprustning av sina befintliga fastigheter är det då smart att borga för nybyggen på 800 miljoner, riva egna fungerande byggnader och i stället betala hyra på över 23 miljoner per år. Ska vi gynna privata, vinstdrivande och konkurrerande företag före våra egna verksamheter?
Funderingar och reflektioner från en Älvsbybo
Älvsby kommun har erbjudits möjlighet att svara på insändaren, men har avböjt förfrågan.