Koldioxid - gas eller metall?

Älvsbyn2007-12-04 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
e Finns det någon bland Piteå-Tidningens läsekrets, en kemistkunnig person, som på ett begripligt sätt kan förklara: Är koldioxid en gas eller en metall? Hur kommer man fram till att en liter bensin producerar 2,4 kilo koldioxid när den förbränns i en bilmotor? Enligt den massiva propaganda som vi dagligen matas med, är det visst dessa motorer som producerar nästan all koldioxid, oavsett vad de drivs med.



Vissa så kallade miljöbilar som drivs med Etanol (E85), gas eller hybriddrift, påstås ge mindre utsläpp och premieras därför med 10 000 kronor vid köp av ny bil, viss skattelättnad både på fordon och bränsle med ren bensin, så kostnaden blir ungefär densamma per mil. Vad är vinsten för miljön i så fall?

Dieselbilar producerar 20 procent lägre koldioxidutsläpp än en dito bensindriven, enligt Svensk bilprovning, men straffbeskattas med mer än tre gånger högre fordonsskatt, trots att bränslet är i ungefär samma pris som bensinen, samt att dieselbilen är betydligt dyrare i inköp. Svårt att se logiken i den förda miljöpolitiken. I sammanhanget nämns inget om den miljöpåverkan av koldioxidutsläpp som framställningen av biobränslen förorsakar. Ej heller nämns något om flygets utsläpp. Är flygfotogen måhända det renaste bränsle som finns?

Man kan tro det, eftersom det lär vara i det närmaste skattebefriat. Hur många hundratusentals kubikmeter flygbränsle förbränns dagligen över våra huvuden runt om i världen. En stor del av flygresorna är nöjesresor.

Men tydligen anser politikerna att flygets utsläpp är försumbara, och kan därför tillåta utländska flygövningar skita ner över vårt territorium. Å andra sidan, kanske lika bra att upplåta glesbygden till övningsområde affären, serviceinrättningar med mera.



Nej, sanningen med miljöpolitiken är nog mest en fråga om pengar. Man har insett att bilismen går att beskatta in absurdum. För detta ges generösa forskningsanslag för önskvärda resultat, i syfte att skrämma människor till resignation, och tysta eventuella protester.

Att så många katastrofer tycks inträffa i våra dagar kan bero på flera orsaker. Överbefolkning, med påföljd att bosättningar sker på olämpliga områden. Dels en omfattande skogsskövling för att bland annat ge plats för odling av mat till människor och djur, men även en alltmer lönsam odling av energigrödor. Vissa forskningsrapporter talar om en naturlig klimatförändring som har minimal mänsklig påverkan, och som beror på aktiviteter på solen.

Så vem ska man tro på, har den med mest pengar rätt också i detta fall?

BA
Läs mer om