Kanske är det nostalgin med dokumentären om bronshjältarna och VM-starten som återkallar ett nästan kollektivt minne av den där varma fotbollssommaren 1994. Själv grävde jag inte guld i USA, utan sov nästan dygnet runt. Allergichock, en sköldkörtel som brakat ihop och dubbelsidig lunginflammation. Jag slumrade i ett svalt tonårsrum och vaknade till för att se Sveriges matcher. Fick vara del av sportmagin i min sjukbubbla.

.

Här på Helg tar Alexandra Andersson över stafettpinnen, när hon skriver om sporthändelser och knyter samman med politik. Kvinnliga idrottares löner kontra manliga idrottares löner, för att ta ett exempel. Hennes krönika hittar du här [klick].

Häromkvällen avslutade jag Fredrik Backmans bok "Vi mot er" där just sport och politik ligger som grund till handlingen och där kvinnliga tränare för manliga hockeylag är med som ett sidospår.

.

Och i verkligheten förändras saker. Tack och lov. Som sista land i världen har nu Saudiarabien (alldeles för sent) tänkt om. Från och med den 24 juni får kvinnor i landet ta körkort. Deras körkortsutbildning är dock sex gånger dyrare än männens.

.

På Irland (alldeles för sent nummer två) får kvinnor numera bestämma över sina egna kroppar. I slutet av maj röstade irländarna för att liberalisera landets stränga abortförbud.

Inte en dag för sent, milt uttryckt.