Tina Andersson har varit med och bakat hemma i köket sedan barnsben. När det var dags att välja till gymnasiet blev det livsmedelsprogrammet i Luleå, med inriktning bageri och konditori.

– Efter det första året var jag säker på att det var rätt. Jag gillade speciellt att baka och dekorera tårtor. På fritiden hittade jag massor av inspiration på bloggar och Youtube, säger hon.

Under studietiden jobbade hon extra på Konditori Centrum hemma i Älvsbyn och för drygt ett år sedan tog hon över verksamheten.

Artikelbild

| Konditor. Hon har vidareutbildat sig med hjälp av bloggar och Youtube. I dag bakar Tina Andersson tårtor både professionellt och hemma. "Det roligaste är att dekorera, då rinner tidne i väg", säger hon.

– Stället är mysigt och personligt. Eftersom det är ett litet samhälle känner jag till alla kunder och det gillar jag, säger hon.

Numera är tårtskapandet både en hobby och ett yrke.

– Det märks att tårtor har fått en annan betydelse i dag, tidigare frågade de flesta efter prinsesstårta eller hallontårta med grädde. Nu kommer många med andra önskemål och visar bilder som de sett på nätet, säger Tina.

Tillsammans med sin personal skapar hon runt trettio tårtor i veckan.

Artikelbild

| För fin för att äta? Nallen smakar gott av choklad och vanilj.

Många önskar barntårtor i former av djur eller fotbollar, eller med dekorationer där figurerna kommer från Babblarna, Pyjamashjältarna och Frost.

– När man gör den typen av tårtor är det viktigt att skapa en stabilitet hela vägen, särskilt om den ska vara i flera lager. Sedan tycker jag att smak och utseende är lika viktiga.

Artikelbild

| Slott. Fina dekorationer till ett femårskalas.

När själva grundjobbet är klart jobbar Tina mestadels med marsipan och sugarpaste för att täcka och dekorera tårtan.

– Jag gillar att göra våningstårtor som är översållade med blommor. När det gäller olika tekniker gillar jag mest att spritsa. Jag använder smörkräm eller kristyr, som får stelna till i kylen sedan.

Artikelbild

| Favorit. Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopstårta var elva våningar hög, vägde 250 kg och hade formen av fyrklöver.

Under sin utbildning praktiserade Tina i Stockholm. På samma konditori låg Roy Fares i hårdträning inför sin medverkan i Årets konditor.

– Jag hade gärna stannat där längre, jag lärde mig jättemycket – som att man måste brinna för det man gör. Det märktes tydligt att utvecklingen går snabbare i en storstad, trenderna slår igenom fortare.

Artikelbild

| Inspiration. Under sin praktik jobbade Tina tillsammans med konditorn Roy Fares.

Tidigare bloggade Tina om bakverk under namnet Tinkys kakblogg, och även om bloggen inte uppdaterats på ett bra tag finns den kvar som en slags receptbank.

– När jag står i köket och gör dekorationer rinner tiden iväg. Jag är så inne i det jag gör och jag har höga krav på mig själv, speciellt nu när jag jobbar med det.

Artikelbild

| Figurer. På den här tårtan har Babblarna flyttat upp.

Bakar du något hemma nu?

– Jo, jag bakar en del med barnen. Mest blir det rutor eller rulltårta om vi ska ha besök. Eller så rullar vi chokladbollar.

Artikelbild

| Egen tårta: Super Mario tittar upp.

Din absoluta favorittårta?

– Bröllopstårtan på kronprinsessans bröllop var mäktig. Den hade elva våningar och formen av en fyrklöver.

Artikelbild

| Egen tårta: Doptårta i flera våningar.

Om du bara fick äta en tårta resten av livet?

– Då skulle den ha smak av choklad, maräng och vanilj.