När jag kör hem efter att ha träffat Eine Johansson, Norrbottens första kvinnliga polis, tänker jag på boken "Godnattsagor för rebelltjejer". Författarna och ett gäng kvinnliga illustratörer lyfter fram hundra kvinnor ur historien, både nutida och dåtida.

.

Vi rör oss bland drottningar, skolelever, rappare och ballerinor. Julia Child, till exempel. Under andra världskriget var hon med och löste problemet med att nyfikna hajar utlöste undervattensbomber. Hur? Hon bakade kakor som luktade död haj när de löstes upp i vattnet och därför skrämde bort hajarna. Julia Child blev senare kock och är mest känd för kokboken "Det goda franska köket".

.

Och Irena Sendlerowa. Varför har jag aldrig hört talas om henne? Hon var engagerad i en organisation som räddade 2 500 judiska barn undan en säker död i Warszawas getto. Barnen smugglades ut i lådor till familjer på landsbygden. För att dölja deras gråt för soldaterna tränade hon en hund att skälla på kommando. Barnens identitet skrev hon ner på papperslappar som hon stoppade i glasburkar och grävde ner i trädgården. På så sätt kunde många familjer återförenas efter kriget.

Varför tänker jag på rebelltjejer efter att ha träffat Eine? Det tror jag du förstår om du läser dagens reportage.