Med drygt två veckor kvar till nyårsafton skulle jag vilja bocka av en gammal dröm jag burit med mig sedan jag började intressera mig för dagstidningar – att skriva en nyårskrönika. Jag ska vara helt ärlig: jag har faktiskt inte den blekaste aning om hur en nyårskrönika egentligen går till. Jag presenterar därför min egen variant och ger er härmed fem små och stora favoritsaker som jag plockar med mig från mitt 2017.

.

1. Av- och påförhållandet till Norrbotten stabiliserades. Som avhandlats i ett stort antal krönikor senaste året, har min hemlängtan till Arvidsjaur peakat detta år. Efter några år av svajig relation, har mina fyra år i huvudstaden äntligen fått mig att landa i någon slags konstant kärlekskänsla till min hemort. Jag tänker bespara er fler utläggningar om hemlängtan och helt enkelt konstatera följande: ibland behöver man lite distans till saker för att förstå hur fint det är. Fyra år och 86 mil, för att vara exakt.

.

2. Sarah Klang. I decembertider så flyger det kulturnomineringar till höger och vänster. Min ”Årets nykomling” går till Sarah Klang. Hon har en röst som nog platsar i kategorin ”inte av denna värld” och ett estetiskt uttryck format runt plastblommor, gamla bröllopsklänningar och Texas-boots. Under parollen ”The saddest country girl in Sweden” håller hon just nu på att ta hela världen med storm. Kul kuriosa: numera Göteborgsbaserade Sarah Klang bodde i grannkommunen Malå back in the days. Jag misstänker att det om några år kommer upprättas någon slags staty av henne på lämplig central plats på samhället. I väntan på den – kolla upp henne på Spotify.

.

3. Skidåkning. Viken jävla grej! Jag bodde i stallet när jag var liten och prioriterade därför bort att lära mig den rätt så obligatoriska norrbottniska konsten att åka skidor nerför berg. År 2017 var året jag på allvar tog tag i min dröm om att bli utförsproffs. Det dröjer nog många år till den slår in, men åldern är som bekant bara en siffra. Vinter-OS i Peking 2022, here I come.

.

4. Poké bowls. Sushi i skålformat – toppat av sojabönor, mango, koriander och sesamsås. Tack år 2017 för denna kulinariska gåva! Hela kostcirkeln i en liten skål, enkelt att sleva i sig och helt otrooooligt gott.

.

5. Systerskapet. År 2017 kröntes av revolutionen #metoo. Vittnesmål efter vittnesmål publicerades, bransch efter bransch anslöt sig till uppropet. Över hela världen skrek och protesterade vi – i nyhetsmedier, på arbetsplatser och i relationer. Inför nästa år väljer jag att citera min namne Ekdahl. ”Patriarkatet faller under din livstid. Det är lika bra att du hakar på.”

.

Om bara två veckor går vi in i ett nytt år och någonstans i det fördolda väntar fem nya grejer på att ta mig med storm. Så fint ändå.