Buffébordet står uppdukat i Järnspisens restaurang. Cecilia Olofsson, Daniel Lindström och Johanna Wiklund har serverat små smakbitar på ett adventsdekorerat bord där några ljus brinner stilla.

Inspirera
- Vi vill gärna inspirera till en trevlig mingelkväll med goda vänner innan det är dags för alla julbord och släktträffar. Det är ett trevligt sätt att lysa upp vardagen på. Vår tanke är en buffé i adventston, men utan de klassiska maträtterna. Ändå finns julsmakerna där, med norrländsk touch och festkänsla, säger Cecilia.

Slippa stress
Alla rätter serveras kalla, förutom en soppa i shotglas. Tanken bakom det är att värden och värdinnan ska kunna umgås med gästerna istället för att göra de sista förberedelserna i köket.

Artikelbild

| Starta advent med att bjuda hem vänner på mingelfest innan de klassiska jultraditionerna tar vid.

- På det sättet kan man planera och förbereda i god tid innan, så slipper man stå där med svetten rinnande när gästerna kommer, säger Daniel.

Granskott
Den klassiska senapssillen finns på bordet, men även nya varianter med granskott och Västerbottensost.

Munsbitarna är dekorerade med lingon och i flera av varianterna blommar smaker av torkade tranbär och rönnbär ut.

Valnötter, äpplen, vacker rödkål, dragonsenap och mandarin skickar signaler mot julmat.

Artikelbild

| För Paul Ol Jona Utsin är julbordsfavoriterna hemma helt klart blodpalt och blodkorv.

- Det ska smaka advent, men än kan vi ta det försiktigt med julens kryddor. Till den här buffén har vi valt bort traditionella inslag som glögg och köttbullar och tänkt nytt med klassiska råvaror, säger Daniel.

Tranbärsdricka
Som dryck serveras bål på transbärsdricka med kanel, citron och enbär. En skål utbringas för den första i advent.

Artikelbild

| Johanna Wiklund, Daniel Lindström och Cecilia Olofsson har skapat menyn.

Sedan sträcker sig mingelgästerna efter små Västerbottenspajer, rensteksrullar med senapscrème och en krispig kålsallad med äpplen.

Norrlänska råvaror
- Vi jobbar med norrländska råvaror, det känns självklart både med tanke på alla transporter som påverkar klimatet men också med tanke på vilket fantastiskt skafferi vi har runt omkring oss. Vi vill visa hur man kan använda våra råvaror och göra dem lyxiga, säger Daniel.

Artikelbild

| En skål för advent.

Naturen på bordet
Cecilia tipsar också om att låta naturen följa med in på bordet i form av pynt.

Bland annat har servetter och uppläggningsfat fått dekorationer av enbärsris.

Artikelbild

| Röd och fin. Bål istället för glögg. Transbärsdricka med kanel, citron, enbär för fräschören samt apelsin.

- Istället för att köpa pynt blir det både fint och billigt att plocka in naturen på bordet. Vi föredrar också på att köpa dekorationer, som ljusstakar, i andrahandsbutiker.

Till desserterna på adventsbuffén återfinns osten skabram med en granskottssirap på reducerad björksav, ädelost på hembakt mjukpepparkaka samt en krämig mandarincheesecake med krossade Digestivesmulor på.