2017. Ukrainska feminister marscherade i Kiev på internationella kvinnodagen. Under demonstrationen krävde de likhet mellan könen och protesterade mot våld mot kvinnor. Lika aktuellt nu som då, tyvärr.

.

Fram till i maj visas utställningen ”Upphovsmannen är en kvinna” på Kvinnohistoriskt museum i Umeå. Genom pressfotograferna Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad får besökarna ta del av presshistoria, kvinnohistoria och svensk samhällshistoria under 1900-talet.

.

Just nu ligger det brittiska dramat ”Suffragette” på SVT play. Filmen handlar om fotsoldaterna i den tidiga brittiska feministrörelsen. Kvinnor som offrade sina jobb, hem, barn och sina egna liv i kampen för jämlikhet. En av dessa kämpande kvinnor var unga mamman Maud. Regisserad av Sarah Gavron (bilden).

.

I samband med 8 mars 2014 kunde Fanna Ndow Norrby konstatera att en kvällstidning haft kvinnospecial åtta dagar i rad med enbart vita krönikörer. Trött på den sexism och rasism som svarta kvinnor i Sverige möter startade hon @svartkvinna på sociala medier. Gensvaret var massivt och ”Svart kvinna” finns nu som bok.

.

Det måste nämnas i kvinnodags-sammanhang. Poddavsnittet ”Kvinnohimmelen” känns (tyvärr) superaktuellt just nu. Bakom podden, som precis utsetts till ”Årets samhällsaktör” av Guller grupp, står komikerna Mia Skäringer och Anna Mannheimer.