Öppen förskola är en pedagogisk verksamhet för barn och föräldrar, där det också ordnas samlingar med sånger och sagor samt teaterföreställningar.

– Familjens hus ska vara en mötesplats. Vissa föräldrar kan känna sig ensamma, man kanske är nyinflyttad eller ensam föräldraledig i bekantskapskretsen. Då kan öppen förskola eller en kurs vara ett sätt att komma hemifrån en stund. Flera föräldrar som träffats här har fortsatt att hålla kontakten, säger Louise Nilsson, Familjens hus.

Första bekantskapen med Familjens hus är ofta kursen som kallas babykafé.

Artikelbild

| Centralt. Familjens hus ligger efter Storgatan i Piteå.

– Det är en slags fortsättning på föräldrautbildningen som barnmorskorna håller i, säger Louise.

Kursen går cirka tre gånger per termin och varje grupp ses vid tre tillfällen.

– Det är lätt att känna sig vilsen och orolig som nybliven förälder. Tanken är att man ska få svar på sina frågor och känna sig stärkt i föräldraskapet, säger Louise.

En viktig samtalspunkt är anknytning.

Artikelbild

Bokstöd. Samtalsgruppen älskade förbannade tonåring bygger på boken med samma namn.

– Det är något som är livsavgörande. Att titta på barnen när vi ger dem mat, att svara dem när de gör ljud. I sammanhanget tar vi upp faran med att sitta för mycket med mobilen, den konkurrerar lätt om barnets uppmärksamhet och kan störa anknytningen, säger Louise.

Familjens hus erbjuder också föräldrautbildningen abc, kursen för den som hamnat i tjatträsket och vill ha en förändring, för en bättre relation med sitt barn.

– Vi utgår från att bemöta barnet med respekt, att prata och förklara – som vi skulle göra med en arbetskamrat eller en vän, säger Louise.

En annan populär och återkommande punkt är samtalsgruppen älskade förbannade tonåring, som bygger på boken med samma namn.

– Att leva med barn är inte alltid enkelt och ibland kan man behöva någon att prata med, därför erbjuder vi också föräldrastöd genom enskilda samtal. Jag tänker att det kan vara bra att veta vad som finns hos oss. Även om man inte har bekymmer med sitt barn för tillfället, kan det vara skönt att veta att det finns hjälp och kurser om det behövs.