Mycket som är orättvist, sårigt och fel blir extra tydligt under julen. Här på Helg har vi bland annat skrivit om hur det kan vara att fira jul när en förälder sitter i fängelse, och om barn vars vuxna dricker för mycket alkohol. Även om man inte brottas med de största av problem virvlar julen lätt upp en massa röriga känslor. Stressen inför firandet blandas med lojalitetsfrågor om vem som ska fira var och mitt i allt är kvittot till den där julklappen som ska bytas visst borta.

.

Hemma har vi ingen julmat, men vi har julgran, tusen barr på golvet och ett gäng dammtussar. Vi bakar pepparkakshus-fasader och spritsar slingrande kristyrmönster. Mitt i allt stannar jag upp, tar några djupa andetag. Tänker att jag lindar den nya luften några varv kring mitt hjärta innan jag andas ut. Jag tycker om att tänka så, och jag tycker om den här stunden.

.

Julen är långt ifrån alltid lycklig och harmonisk, så det gäller att fånga de små guldstänkta ögonblicken när de sänker sig över en.

.

Årets sista Helgreportage är fyllt av stämning och levande ljus – och med det vill jag önska dig en god jul och ett gott nytt år. Gör högtiden till din, så mycket det bara går.