Dofterna av grillad mat ligger tät i kvarteren när det börjar närma sig middagsdags på helgerna.

Sommartid är likvärdig med grillat och många njuter av att stå vid utomhus med en tång, istället för vid spisen med en stekspade.

En som älskar att grilla och som skrivit flera böcker i ämnet är Mattias Larsson. Han arbetar som kock och skriver kokböcker, föreläser och jobbar som måltidsinspiratör. Bland annat medverkar han i tv- och radioprogram samt skapar recept och stylar mat i dagspress och matmagasin.

Artikelbild

| Dags att grilla? Här får du tips från ett proffs plus recept på goda tillbehör!

Sitt epitet ”Fredagskocken” kommer från åren när han gav lyssnarna matinspiration inför helgen i radioprogrammet ”Äntligen morgon” med Adam Alsing och Gry Forsell .

Mattias Larsson har tidigare gett ut böckerna ”Grilla!”, ”Fredagskockens helgmenyer” och ”Fredagskockens bästa vardagsmat”. Nyligen släpptes bok nummer fyra: ”Fredagskockens bästa grilltillbehör”.

– Det fina med att grilla är att allt som läggs på en grill blir så makalöst gott. En bra råvara räcker långt i sig själv, men det som verkligen tar grillkvällen till nya höjder är allt det goda runtomkring. Allt det som gör smakupplevelsen och njutningen så mycket större – grilltillbehören.

Själv grillar Mattias Larsson gärna året om.

Artikelbild

| Kocken och kokboksförfattaren Mattias Larsson slår ett slag för grilltillbehören.

– Vackra sommarkvällar är självklara, men gärna också en gråfuktig höstdag bland färgsprakande löv, en gnistrande vinterdag i snön eller under vårvintern när ljuset äntligen börjar komma tillbaka. Allt smakar på något vis godare tillagat under öppen himmel och över glödande kol.

I kokboken vimlar det av marinader, rubs och örtoljor. Picklade grönsaker, krämiga såser och aromsmör finns med liksom bröd och ett gäng varianter på pesto.

Artikelbild

I nya boken finns en mängd recept på tillbehör, som sallader och rubs.

Men huvudrollen i boken har ändå de större tillbehören, som olika grillade, matiga sallader.

I dag bjuder Mattias Larsson på tre recept på grillade tillbehör: Grillad blomkål med gremolataolja och gruyère, grillad vattenmelon och hjärtsallad med fetaost och grillad löksallad med rostad mandelvinägrett.

– Ibland hittar jag nya favorittillbehör, vissa hänger med länge och andra i kortare perioder men kommer tillbaka med jämna mellanrum. Får jag bara välja en enda sallad från boken så skulle det bli den med grillad blomkål, säger Mattias Larsson.

Själv grillar han på alla typer av grillar, men hemma är det hans vedeldade Ofyr som gäller – eller en klassisk kolgrill med lock.

– Men även med gasol- eller en elgrill kan man få ett bra resultat. Med de senare två slår man bara på grillen och reglerar temperaturen genom att vrida på termostaten. Med kolgrillandet är det mer av ett hantverk och däri ligger förstås tjusningen för många.