Åker en sväng till Umeå under påsk. En dag strosar vi i solen till Bildmuséet. Byggnaden i sig är värd ett besök, men jag fascineras också av en utställning av konstnären Do Ho Suh. Han har återskapat hissar, gångar och trapphus till bostäder han levt i. Skalan är 1:1 och som besökare kan man gå igenom passagerna i hans liv. Allt är gjort i ett tunt tyg med otrolig detaljrikedom. Konstnären har alltså rest tillbaka till sitt hemland Sydkorea, till USA och England. Fått tillstånd att tömma trapphus och hissar på lösa föremål, för att sedan markera alla lysknappar, skyltar och andra små detaljer med hjälp av pappersark och krita.

.

Hans hängivenhet är häftig, liksom insikten att man känner igen så många vred, handtag och lysknappar. Att man utan att veta det har registrerat en mängd detaljer, som plötsligt framkallar minnen och känslor.

.

Något annat som fångar mig gång på gång är historien om Titanic. Längtar till att en av världens största vandringsutställningar på temat öppnar i Skellefteå i slutet av april. Runt tvåhundra originalföremål, återskapade interiörer och privata föremål kan man bara inte missa.