.

Ung och nykter alkoholist

Josefin Dahlberg var 10 år när hon drack sprit för första gången. Fem år senare söp hon sig redlös flera gånger i veckan. När hon fyllt 20 sökte hon hjälp för sitt beroende. ”Idag är jag fri!” är Josefins debutbok och berättelsen om hennes resa till att bli nykter alkoholist. Josefin bloggar också om sina erfarenheter. För den som vill veta mer berättar hon sin historia i poddavsnitt 101 av ”Under huden” med Kakan Hermansson.

.

Varför flydde Elin från Gotland?

Författaren, journalisten och pedagogen Sofia Lundbergs debut ”Den röda adressboken” blev en internationell succé och rättigheterna till den, liksom till hennes andra roman ”Ett frågetecken är ett halvt hjärta” har sålts till närmare trettio länder.

”Ett frågetecken ...” handlar om framgångsrika fotografen Elin Boals, som bor i New York med sin familj. En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, som var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. Med det oväntade livstecknet kommer minnena och tankarna på det som fick henne att fly tillbaka.

.

Bokcitatet

"En av de viktigaste böcker jag någonsin läst – en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen."

.

så säger Bill Gates om bok ”Factfulness: Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund

.

Boksiffran

2 år ...

... i rad slog skörden fel. Missväxten under åren 1867-1869 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden blev också startskottet för massemigrationen. Om det handlar Magnus Västerbros nya bok ”Svälten”.