Förra vintern spelade Jimmy Boode innebandy med ett kompisgäng. När det var dags för säsongsavslutning i mars firade de med en trevlig skiva.

– På festen pratade vi en hel del om Vasaloppet, några hade åkt tidigare. När jag vaknade morgonen efter slog det mig att jag visst både anmält mig och betalat för platsen. Men jag skrattade åt vadslagningen och stegade helt enkelt in i en sportbutik för att köpa utrustning.

Längdskidorna hann han bara testa en gång innan snön smälte bort.

Artikelbild

| Skidpass. Två gånger i veckan står längdskidor på Grisberget på träningsschemat. Tillkommer gör skidkurs och styrketräning.

– Sedan var det inte så mycket mer med det. Jag bytte arbetsplats och släppte Vasaloppstankarna och fokuserade på mitt nya jobb, som innebär en hel del resande, säger Jimmy.

Efter jul- och nyårshelgerna ställde sig Jimmy på vågen.

– Den skvallrade om att det blivit för många synder under ledigheten, jag gillade verkligen inte siffrorna på displayen och bestämde mig för att köpa ett helårskort på gymmet. Tänkte att det var lika bra att göra det ordentligt på en gång. Jag skrev i vår Facebookgrupp att jag skulle satsa helhjärtat på Vasaloppet och fick mycket peppande ord som pushade mig.

Jimmy bokade också plats på en nybörjarkurs i längdskidåkning.

Artikelbild

| Målet. Jimmy Boode är fast bestämd att nå hit. "Bryter jag en arm, får jag väl staka med den andra", säger han.

– Med tanke på mina grundförutsättningar satte jag upp två mål. Att ta mig de nio milen och att tappa i vikt.

Nu tränar Jimmy mellan fem och sex gånger i veckan, men utvecklingen stannar inte vid motionsförbättringen.

Artikelbild

| Lärdom. "Bodenloppet är det värsta jag har gjort. Det var verkligen fruktansvärt jobbigt", säger Jimmy Boode.

– Jag är en riktig snabbmatsälskare, men har ändrat kosthållning under min satsning. Det är egentligen inget extremt, men jag äter mycket mindre kolhydrater, dricker ingen alkohol och socker är helt bannlyst. På så sätt känner jag att jag får ut mer av träningen.

En bonuseffekt är att hållningen blivit bättre.

– Jag har ett stillasittande jobb och har varit väldigt framåtlutad i axlarna, där ser jag stor skillnad tack vare träningen. Jag känner mig mentalt mycket stabilare också. Jag orkar fokusera mer och presterar bättre i jobbsammanhang. Man kan sammanfatta det med att jag mår mycket bättre rakt igenom.

Grundkursen i skidteknik har övergått i en fortsättningskurs. Jimmy kombinerar kurstillfället med två dagars skidåkning på Grisberget och bygger på träningsveckan med tre styrkepass, fokus axlar och rygg.

– Det är lite svårt att få till det eftersom jag i grunden är på resande fot varannan vecka. Min arbetsgivare har faktiskt gett mig dispens att vara mer hemma nu, eftersom min satsning också är en form av personlig utveckling som de vill stötta.

För att bli riktigt förberedd för Vasaloppet anmälde sig Jimmy till två skidlopp: Bodenloppet och Andörjan.

– Bodenloppet är det värsta jag har gjort. Det var verkligen fruktansvärt. Innan start såg jag ut en äldre man som jag tänkte var likvärdig. Jag tog rygg på honom, men när vi kom till första vätskekontrollen efter fem kilometer kändes det som om mitt liv var slut – medan han inte ens var svettig.

De fyra milvarven innebar också att Jimmy blev varvad.

– Det var otroligt knäckande när andra bara svischade förbi, jag åkte i mål enbart tack vare mitt pannben. Kroppen var helt slut och man kan verkligen säga att jag åkte in i väggen. Efter målgång låg jag kvar i snön och kunde inte ens prata. I bilen på väg hem tänkte jag att det här är ju självtortyr.

Men när Jimmy fick smälta upplevelsen några dagar kom andra känslor fram.

– Jag var förvånad över mitt pannben, att jag hade sådan kämparglöd inom mig. Jag minns att speakern sa att jag hade gjort dagens prestation, så jag bestämde jag mig för att köra Andörjan också.

Lopp nummer två blev en betydligt lindrigare resa.

– Jag förbättrade min tid med fjorton minuter och åkte i mål med en annan känsla. Även om det var fruktansvärt jobbigt då också kunde jag i alla fall prata efter målgång. Jag disponerade loppet mycket bättre och kände att jag lärt mig mycket av genomklappningen i Boden.

I går stuvade Jimmy in sin packning i en hyrd minibuss, för att åka mot det stora målet.

– De andra i gänget har åkt förut, så jag kan lita på deras rutin när det gäller allt runt omkring, som boende, mat, vallning och rutinerna på morgonen innan start.

Målsättningen att ta sig över mållinjen har reviderats något.

– Nu vill jag klara det på tio timmar. Min plan är att hitta en rygg och hålla kvar där. Jag kommer att åka utan klocka och lyssna på känslan i kroppen. Jag har också en plan för att inte gå tom på energi. Innan loppet kommer jag också att ladda med extra kolhydrater.

Att bryta loppet är otänkbart.

– Det skulle vara om jag bryter ett ben. Bryter jag en arm så får jag staka med den andra! I mål ska jag. Ska man summera det hela har vadslagningen faktiskt förbättrat mitt liv. Jag har bytt livsstil och mår mycket bättre. Jag har fått mycket pepp och det betyder jättemycket.

Efter Vasaloppet finns en plan att hålla i träningen.

– Kanske inte riktigt på samma nivå. Att träna så mycket och åka lopp tar mycket tid från familjen och min sambo har verkligen ställt upp så att jag kunnat satsa på det här. Men jag vill såklart hålla i träningen och leker med tanken på mer extrema lopp i framtiden.

Ny skidutrustning finns med i framtidsplaneringen, likaså drömmar om italienska skidloppet Marcialonga och en bestigning av Kebnekaise.

– Jag behöver ett mål som sporrar mig för att ta mig i väg och träna.

Men i morgon är det alltså dags att skida de nio milen, från Sälen till Mora.

Jimmy är redo.