Det är tidig förmiddag på öppna förskolan i centrala Piteå. Hela familjen Sundberg Jammeh är samlad vid det stora köksbordet. De äter sen frukost, som de har med hemifrån. Att åka hit till Familjens hus är en given del av deras vardagsliv.

– När vi fick Binta hade mina kompisar äldre barn, därför var det givande att komma hit och träffa föräldrar med barn i samma ålder. Vi var en ganska liten grupp som gick en utbildning för nyblivna föräldrar och det blev jättebra samtal, säger Madelene.

Flera av föräldrarna som hon träffade då har fortsatt att ses, även efter föräldraledigheten.

Artikelbild

| För alla. "På öppen förskola finns något både för de minsta och de större barnen. Som förälder är det roligt att komma ut och träffa andra med barn i samma ålder", säger Madelene.

– Vi är några par där en partner kommer från ett annat land och det har varit värdefullt att kunna dela erfarenheter även kring det. Min man kommer från Gambia och någon annans partner kommer från Brasilien och Polen. Utan Familjens hus hade vi inte träffat varandra.

Under sitt föräldralediga år med numera snart treåriga Binta, hängde de en hel del på öppen förskola.

– Vi har fortsatt att åka hit ibland när förskolan varit stängd eller när jag haft en ledig dag från jobbet. Det är mysigt att vara här, vi tar ofta med lunch hemifrån för att kunna stanna lite längre och det finns något både för de mista och för de lite större barnen att göra. Vi försöker pricka in när det är sångstunder och teaterföreställningar.

Något Madelene också uppskattar är personalen på plats.

Artikelbild

| Syskonkärlek. Storasyster Binta överöser lillebror Hamza med pussar.

– De lyssnar till barnen och är väldigt pedagogiska, de förklarar bra och som förälder är det till exempel värdefullt att få information om barnens utvecklingsfaser – det är lättare att förstå dem när man har kunskap.

Nu har familjen Sundberg Jammeh utökats med ytterligare en familjemedlem. Lilla Hamza är snart fyra månader.

Artikelbild

| Babymassage. För att få mysig ensamtid med lillebror Hamza har mamma Madelene anmält dem till en kurs i babymassage.

– När jag var gravid med honom längtade jag efter att få vara föräldraledig igen. Att åka hit blir ett sätt att styra upp dagarna med aktiviteter, så att det händer något för Binta. Det blir lite mer variation i vardagen, säger Madelene.

En självklar hållpunkt är kursen i babymassage.

– Jag testade det med Binta när hon var liten och visste därför att jag väldigt gärna ville göra det med Hamza också. Han är så lättsam och hänger mest bara med, men som förälder känns det viktigt och mysig att få egentid med honom. Vi försöker få till lite egentid med båda barnen var för sig när tillfälle ges, det känns bra att kunna ge Binta odelad uppmärksamhet eftersom det är en stor omställning att få ett litet syskon.

När Madelene väntade Hamza funderade hon på hur hon skulle räcka till för båda barnen.

– Samtidigt kände jag innerst inne att jag litade på min egen förmåga, och tänkte att det skulle gå bra. Vi har varit noga med att prata om lillebror i magen, så att Binta skulle vara förberedd. Mitt mål är att vara en förälder som ser båda barnen, det är viktigt för mig. Jag använder ofta bärsjal eller bärsele, så även om Hamza behöver extra närhet kan jag laga mat, eller göra något med Binta.

Vid amningstillfällena kryper storasyster ofta upp i soffan för att tanka lite närhet.

– Det blir en mysig stund då vi sjunger, pratar eller tittar på surfplattan tillsammans. Det är verkligen fantastiskt att ha två barn och Binta överöser sin lillebror med pussar och kramar. Det går inte att beskriva hur fint det känns.

Det är dags för sångstund på Familjens hus. Madelene och Binta tar varandra i hand och tassar nedför trappen till lekrummet.

Lillebror sover vidare när barnröster och föräldrastämmor blandas i ramsor och rörelsesånger.

– Det bästa med att komma hit är att barnen har det bra, och att de får träna på de sociala koderna. På förskolan frågade de faktiskt om vi varit här mycket, eftersom Binta hade så lätt att samspela med andra barn. Som vuxen är det också skönt att umgås med andra föräldrar och både få input och prata av sig ibland.