Bakverk Fetisdag är bara något dygn bort och trots alla varianter de senaste åren är den traditionella semlan fortfarande eftertraktad. Här på Helg hyllar vi smakerna genom att baka sega semmelkakor på banan och havregryn. Dessutom rapporterar vi om semmeltrender, både i fast och flytande form.

.

Sega semmelkakor

Kaka

2 stora mogna bananer

ca 5 dl havregryn

3 tsk flytande honung, björksocker eller stevia

en nypa nymortlad kardemumma

en nypa flingsalt

.

Fyllning

vispad grädde

alternativt vispad kokosgrädde

en skiva mandelmassa

.

Gör så här: Mixa havregrynen i en matberedare så att de blir mer finfördelade, men mixa inte så länge att det blir slätt mjöl. Tillsätt de grovmosade bananerna, sötningen, kardemumman och saltet. Blanda ihop och klicka ut på ett bakplåtspapper (det blir runt åtta kakor beroende på bananstorlek). Platta sedan ut till kakform.

Grädda på 175 grader i cirka 15 minuter. Stäng av ugnen och låt luckan stå på glänt en stund, så hinner kakorna torka lite.

Låt svalna helt innan du vispar grädde. Ta ut mandelmassan ur kylen och skiva tunna skivor. Montera genom att spritsa grädde på en kaka, lägg på en skiva mandelmassa och spritsa en liten klick grädde som ”klister” mot locket du sedan lägger på.

Vill du göra en mer klassisk kaka i semmelvariant? Utgå från ett vanligt cookiesrecept när du bakar!

.

Tre flytande varianter på semlor

.

För att hedra traditionen med semlor har The tea centre i Stockholm skapat ett svart te smaksatt med klassiska smaker av semla. Vanilj, mandel och kardemumma samsas i lösviktsteet som bland annat säljs via deras hemsida. Ska vara en fröjd att avnjuta med varm mjölk, som en traditionell hetvägg.

.

I likörserien Svenska bakverk lanseras nu en krämig dessertlikör med smak av semla. ”Det är mitt eget recept som använts som referens till likören. Först provade jag att mixa min semla i en matberedare och förstod direkt hur bra det kunde bli. Sedan skickades receptet till producenten pa? Irland och slutresultatet är fantastiskt”, säger Hele?ne Johansson, Brunkebergs bageri.

.

Semla på flaska. Det är Hornstulls handelsplats som i samarbete med Soda nation tagit fram Semmelsodan. Läsken bryggs på mandlar och kardemumma och beskrivs som en gräddig cream soda. ”För den som är galen i semlor rekommenderar vi att man dricker den tillsammans med sin semla för att få en hundraprocentig semmelfika”, säger marknadsansvariga Sara Falkevik till sajten Mitt kök.

.

Nya påhitt

Kärt barn har många ... varianter. En av de senaste semlorna är nachosemlan, som består av nachos gjorda på vetedeg med kardemumma, som man sedan doppar i grädde och mandelmassa.

.

Störst uppmärksamhet som alternativ har semmelwrappen fått. "Omkring hälften av alla semlor vi säljer är wraps", säger Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet. Han har också skrivit en hel bok om just semlor.

Andra varianter är korv med bröd-semlan, Wienersemlan, Nutellasemlan och mufflan – en korsning mellan muffins och semla.

.

Prinsessemlan kommer ursprungligen från Thimons konditori i Nässjö och är en vanlig semla klädd i marsipan, fylld med mandelmassa och sylt.

Semmelsmoothies finns i flera former. I en variant mixas en riktig semla med mjölk till drickbar form och i en variant mixas bland annat banan, mandel, cashewnötter, vaniljpulver och kardemumma till en smoothie.

.

Och sist men inte minst, har vi faktiskt paltsemlan.