Fler perspektivNorra Sverige

Balansen mellan det möjliga och det omöjliga

Framtidsfabriken Àr en gemensam satsning av fyra olika titlar hos Norr Media. Ansvariga utgivare Àr Lenitha Andersson Junkka (NK), Peter Lindvall (NSD), Malin Christoffersson (Norran) och Mari Gustafsson (PT).
Framtidsfabriken Àr en gemensam satsning av fyra olika titlar hos Norr Media. Ansvariga utgivare Àr Lenitha Andersson Junkka (NK), Peter Lindvall (NSD), Malin Christoffersson (Norran) och Mari Gustafsson (PT).

Vi stÄr inför mÀnsklighetens största utmaning. Klimatet mÄste rÀddas och det mÄste ske nu om vi mÀnniskor inte ska förinta vÄrt enda hem. Industrierna Àr de stora bovarna som slÀpper ut mest koldioxid och kan de bli grönare har vi kommit en bra bit pÄ vÀgen.

Norra Sverige 17 oktober 2022 11:00

I vĂ„r region sker just nu en utveckling som saknar motstycke i modern tid, framdriven av visionen om en grönare industri. Över tusen miljarder ska investeras hĂ€r och mĂ„nga etableringar planeras eller har börjat byggas upp. Det ger ringar pĂ„ vattnet och skapar fler satsningar. 

Men hur ska samhĂ€llet kunna hĂ€nga med i den utveckling som sker just nu? Varje bygge ska bemannas av flera hundra personer och varje nytt företag ska hitta anstĂ€llda som vill bo och leva hĂ€r. Arbetsmarknaden glöder och det finns knappt nĂ„gon arbetslöshet att tala om i vĂ„r region. TvĂ€rt om Ă€r det brist pĂ„ personal i de flesta yrkena. MĂ„nga branscher ser en rörlighet pĂ„ arbetsmarknaden som vi de inte sett pĂ„ mĂ„nga Ă„r. 

Hur ska elen rĂ€cka till satsningar? Var ska folk bo? Hur ska en krisande vĂ„rd kunna ta hand om skadade och sjuka nĂ€r befolkningen ökar, bĂ„de permanent och tillfĂ€lligt av byggarbetare? Hur ska folk som flyttar hit kunna fĂ„ en vĂ€lfĂ€rd vĂ€rd mödan att bo hĂ€r och vad ska deras fritid bestĂ„ av? 

FrĂ„gorna Ă€r mĂ„nga och tycks i vissa fall omöjliga att lösa. Hur ska vi kunna bemanna nya satsningar med tusentals personer nĂ€r vi knappt kan bemanna en skola i Kiruna? 

Samtidigt ser vi nÄgot hÀnda. SkellefteÄ som ligger lÀngst fram i utvecklingen ökade sina befolkningssiffror med 591 personer första halvÄret i Är och nya restauranger, vÀgar och butiker ser dagens ljus. Engelskan tar en allt större plats i SkellefteÄ och flera engelska utbildningar har öppnats.

Det Ă€r hisnande att tĂ€nka pĂ„ att vĂ€rldens blickar riktas mot oss och att utvecklingen för klimatet sker i precis det omrĂ„de dĂ€r Norr Medias tidningar NSD, Norran, Norrbottens-Kuriren och PiteĂ„-Tidningen finns. VĂ„r uppgift Ă€r att berĂ€tta för er lĂ€sare om hur utvecklingen gĂ„r och ta er med till rum dĂ€r beslut tas och dĂ€r utvecklingen sker. 

Vi lovar att stĂ€lla frĂ„gor och följdfrĂ„gor, vara nyfikna, söka svar och lyfta fram problem och oegentligheter i ljuset. Men vi ska ocksĂ„ lyfta fram visionĂ€rerna, nytĂ€nkarna och idĂ©erna och vara stolta över att det Ă€r hĂ€r som det omöjliga blir möjligt och de första stapplande stegen mot en grönare vĂ€rld tar form. 

VĂ€lkommen till Framtidsfabriken!

SĂ„ jobbar vi med nyheter
 LĂ€s mer hĂ€r!