Varför blåser det?

Väderbiten2010-10-12 06:00
Förra veckan hade vi riktigt blåsigt väder med måttliga till friska sydvindar i nästan hela landet. Detta berodde på att vi låg inklämd mellan ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland och ett djupt lågtryck ute på Atlanten.
Det är alltså skillnaden i lufttrycket som får luften att röra på sig och ju större tryckskillnaden är desto kraftigare blir vinden. Tänk dig att du blåser upp en ballong. Lufttrycket blir högre i ballongen än utanför. När du släpper ut luften uppstår en vind i mynningen orsakad av tryckkraften. Jordatmosfären fungerar på nästan samma sätt men det är inte så enkelt att luften blåser direkt från högtrycket till lågtrycket. I så fall skulle det ju ha blåst ostliga vindar i förra veckan istället för sydliga.
Genom inverkan från jordens rotation (corioliseffekten) blir vinden efterhand nästan vinkelrätt mot den riktning trycket faller mest. På norra halvklotet blåser det därför medurs runt ett högtryck och moturs runt ett lågtryck. Även denna vecka inleddes med riktigt blåsigt väder i framförallt norra Norrland. Den här gången har vi istället ett lågtryck i öster vilket resulterade i nordvästliga vindar!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om