Fisk påverkas av varmare klimat

Per Hedström, uppvuxen i Piteå, har försvarat sin avhandling om hur varmare klimat minskar produktionen av fisk. Det gjorde han vid Umeå universitet i december.

Per Hedström, uppvuxen i Piteå, har försvarat sin avhandling vid Umeå universitet.

Per Hedström, uppvuxen i Piteå, har försvarat sin avhandling vid Umeå universitet.

Foto: Erik Geibrink

UMEÅ2016-12-29 06:00

Per Hedström är född och uppvuxen i Piteå. Han är utbildad lärare och biolog vid Umeå universitet.

Sina experiment har han utfört vid en storskalig försöksanläggning på Röbäck i Umeå. Jämförande studier har utförts i experimentdammar utomhus dels i naturlig temperatur och låga nivåer av löst organiskt kol i vattnet samt en tre grader förhöjd temperatur och fördubblad nivå av organiskt kol i vattnet. Storspigg har använts som modellorganism.

Avhandlingen visar att produktionen av fisk i sjöar i norra barrskogsbältet påverkas negativt av den pågående klimatförändringen.

– Om produktionen av föda i sjön inte ökar lika mycket så minskar fiskens nettointag av energi, både individuellt och som population för fiskar. I stället går energin helt enkelt till att hålla sig vid liv, säger Per Hedström till VK.

Hans undersökning visar att den ökande mängden organiskt kol förmörkar miljön på botten och förhindrar den viktiga fotosyntesen. När svälten är svår dör de små individerna först, vilket kan leda till att sommarens produktion av yngel minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om