I början av juli släppte Malena Ernman skivan "Opera di fiori" och för tredje året i rad gör hon två konserter på Dalhalla. Operasångerskan rör sig obehindrat mellan svenska scener som vanligtvis gästas av popartister och de stora operahusen i Europa. Men hon är undantaget. Många klassiska musiker lever en tämligen anonym tillvaro i Sverige, menar Malena Ernman.
- Det finns fortfarande en uppfattning om att klassisk musik är någon slags märklig underground-grej med mystiska människor som ser konstiga ut. Jag vill få folk att förstå att det inte är farligt med klassisk musik. Där har jag fortfarande mycket att göra, men jag tänker inte ge upp, säger hon.
Lyfter fram sina vänner
Spelningarna på Dalhalla på fredag och lördag är ett försök att bryta trenden. Malena Ernman ser det som sin chans att introducera fler klassiska musiker för en bredare publik.
- Mig har folk sett nog av. Nu har jag nått den punkt i min karriär då jag vill hjälpa till att lyfta fram mina vänner. Jag bjuder bland annat in violinisten Cecilia Zilliacus och kontrabasisten Georg Riedel. En klassisk spelning som säljer slut på Dalhalla hade varken jag eller eller någon annan trott vara möjligt för några år sedan, säger hon.
Melodifestivalen gav ny publik
Malena Ernman tackar Melodifestivalen 2009 för sin mångsidiga karriär. Exponeringen i musiktävlingen gav henne en helt ny publik som följde med in i operavärlden. Och intresset har hållit i sig. Operasångerskan är uppbokad fyra år framåt.
- Jag lever min dröm. Försäljningsmässigt jämförs jag med popartister, vilket är makalöst med tanke på att jag släpper skivor där jag sjunger Mozart och Händel. Jag nyper mig fortfarande i armen och undrar om allt är på riktigt, säger hon.