När det gångna året ska summeras har flera konstmuseer anledning att plocka fram champagnen. Göteborgs konstmuseum hör till de verkliga vinnarna.
Med en besökssiffra på nära 280 000 personer har museet haft ett riktigt toppenår.
- En stor orsak är att vi har haft två parallella större utställningar under hösten, det är lite ovanligt för oss. Jan Lööf har vi länge velat ställa ut och efter flera år tackade han ja. Samtidigt har vi jobbat för att få ställa ut Frida Kahlo och när båda gick igenom var det ett tillfälle vi inte kunde missa, säger Anna Hyltze, enhetschef på Göteborgs konstmuseum.
Utställningen "Jan Lööf - bildmakaren" rymmer illustrationer och modeller ur tecknarens bildvärld, en värld som lockar både stora och små.
- Jan Lööf har dragit en ny publik som till stor del består av barn och ungdomar. Men det är en flergenerationsutställning, eftersom han har varit aktiv i 50 år kommer även de som är vuxna nu och som har följt honom sedan de var barn.
Lars Wallin lockade
Ytterligare ett museum som har satsat på ett bredare grepp är Prins Eugens Waldemarsudde. Visst har både GAN och Carl Fredrik Hill lockat publik, men det riktigt stora dragplåstret 2011 hette Lars Wallin. Modeskaparens klänningar är den stora anledningen till att museet visar upp starka siffror för förra året.
- Konsthantverk i sig är väldigt viktigt för Waldemarsudde och den här typen av kläder är inget annat än konsthantverk, säger överintendent Elsebeth Welander-Berggren.
Ett museum som däremot har backat är Bildmuseet i Umeå. Från 2010 års drygt 40 000 besökare landade man på knappt 34 000 för 2011, trots en medialt uppmärksammad utställning som "Walid Raad - miraculous beginnings".
Den blygsamma siffran har dock flera förklaringar. Museet är mitt inne i en omfattande flytt och höll en avslutande visning i slutet av november. Den 18 mars öppnar man verksamheten i nya lokaler invid Umeälven.
- Det är ett otroligt spännande läge. Vi har gått på sparlåga det senaste året, nu blir det uppstart och nystart, säger museichef Katarina Pierre.
Malmö ett undantag
I Stockholm har både Nationalmuseum och Moderna Museet skördat framgångar med utställningar som omdebatterade "Lust och last" och "Turner, Monet, Twombly". Birgitta Castenfors, samordningschef på Nationalmuseum, tror på en positiv ketchupeffekt.
- Den allmänna trenden för 2010 var att museibesöken gick ned en aning. I år (läs: 2011) har det varit väldigt fina utställningar på många museer och ett museibesök som är väldigt positivt ger mersmak, säger hon.
Effekten verkar dock inte ha nått ända till Malmö där museerna visar upp mer blygsamma siffror. Malmö Konsthall lyckas precis ta sig förbi besöksantalet för 2010 medan publiken till Moderna Museets Malmöfillial minskade med drygt 10 000 personer.