Berättelsen om Bess, som lever i det lilla kustsamhället där kyrkan har ett så stort inflytande, har inte nämnvärt förändrats i omvandlingen för teaterscenen. När hon offrar sig för sin kärlek, som förlamats i en olycka, vänder församlingen henne ryggen.
- Jag har själv rötter i Göteborgs skärgård, där det finns ett bälte av mörka frikyrkor. Filmen utspelar sig på skotska Hebriderna, men det finns ett sådant drag runt hela Skagerrak och Nordsjön. Religionen har en väldigt puritansk roll, man har inte klockor i kyrkorna till exempel, berättar regissören Kim Lantz.
Han kom tidigt i kontakt med danska Vivian Nielsens pjäs, som tidigare spelats för fulla hus i Oslo.
- Jag presenterade idén för Folkteaterns nya ledning, att göra "Breaking the waves" med både proffs och amatörer och med en stor kör på scen, och sen rullade det igång.
Kyrkan byggs om
Pjäsen har premiär i slutet av mars, men inte på Folkteatern utan i S:t Johanneskyrkan i Göteborg. Uppsättningen görs i samarbete med Stadsmissionen, dit också alla biljettintäkter går. Prästen Mikael Casserblad, som gått med på att spela pjäsens präst, köpte idén utan att tveka och nu byggs kyrkan om för att klara akustiken.
Huvudrollsinnehavarna hittade Kim Lantz vid en läsning på Unga Folkteatern; skådespelerskan Karin Lycke var perfekt som Bess. När sedan Göran Ragnerstam läste mot henne var de ett perfekt par på scen.
- När filmen kom var den kontroversiell, kvinnan beskrevs som offer. När jag läste pjäsen såg jag att det är en fascinerande saga, om ljus och mörker, säger Kim Lantz.
Även von Triers andra både filmer "Dancer in the dark" och "Dogville" har tidigare blivit teater.
"Breaking the waves" har premiär 24 mars.