Bläddra i Strindbergs dagbok

Under tolv år kring förra sekelskiftet förde August Strindberg dagbok. Nu visas den "Ockulta dagboken" med författarens personliga anteckningar i original på Nordiska museet i Stockholm.

Strindbergs "Ockulta dagbok" består av 282 numrerade lösa blad i ett vaxat omslag.

Strindbergs "Ockulta dagbok" består av 282 numrerade lösa blad i ett vaxat omslag.

Foto: Nordiska museet

Stockholm 2012-01-30 06:00

"Harriet har bjudit ut mig men jag ville inte", skriver August Strindberg i sin dagbok julafton 1907. Åren mellan 1896 och 1908 stormade det rejält i författarens liv. Från den så kallade infernokrisens slutskede via förälskelse och uppbrott från Harriet Bosse till starten av Intima teatern försökte Strindberg strukturera sina tankar genom att skriva dagbok.

Hundra år efter författarens död visar Nordiska museet Strindbergs "Ockulta dagbok" för, vad som kan vara, första gången.

- Vi tror inte att originalet har visats tidigare, men vi har garderat oss lite genom att skriva "den sällan visade" dagboken, säger Klas Rabe, projektledare på Nordiska museet.

Dagboken tillhör museet, men har sedan 1922 förvarats på Kungliga Biblioteket i Stockholm, dit den återvänder efter utställningens slut.

Strindberg förvarade sin dagbok i den så kallade gröna säcken. En kappsäck där han bar med sig manus och arbetsanteckningar under stora delar av sitt kringflackande liv. På framsidan av den "Ockulta dagboken" har han skrivit "Denna Dagbok får aldrig tryckas! detta är min sista vilja! som måste uppfyllas!"

- Det unika med dagboken är att den, troligtvis, inte är skriven för att tryckas. Men som så ofta med Strindberg ändrade han sig senare. Dagboken har dock aldrig tryckts utan bara givits ut som en svartvit faksimil från 70-talet, säger Klas Rabe.

En anledning är att dagboken innehåller flera teckningar och tidningsurklipp som Strindberg velat kommentera och förhålla sig till och som är svåra att hantera i tryck.

På utställningen på Nordiska museet går det dels att titta på originaldagboken, men också att bläddra i en digital färgkopia.

- Han använde ofta färgkritor för att stryka under eller kommentera det han tidigare skrivit, säger Klas Rabe.

Utställningen öppnade den 16 januari.

FAKTA "Ockulta dagboken"

Mellan februari 1896 och sommaren 1908 skriver August Strindberg den "Ockulta dagboken". På lösa sidor för han anteckningar som han ibland illustrerar och klistrar in tidningsurklipp. Dagboken växer fram under en krisartad tid i Strindbergs liv, som ett sätt att försöka ordna och tolka främmande erfarenheter. Den 1 april 1902 skriver författaren om ett jobbigt besök hos hustrun Harriet Bosse och deras gemensamma barn Ann-Marie, Lillan, efter föräldrarnas smärtsamma separation.

I april i år trycks faksimilen av den "Ockulta dagboken" i färg i en utgåva av 999 exemplar inom ramen för Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

På webbsidan www.august2012.se publicerar konsthallen Liljevalchs dag för dag utdrag ur den "Ockulta dagboken". Exempel från den 7 januari 1907: "Elektriska ljusen slocknade kl 3,15 då jag satt och åt middag; det föll något i min mat så att jag måste ta ny tallrik, och sedan äta vid ljus.".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om