Vänorten som Piteå glömde

Piteå har, enligt vad kommunen uppger, tre officiella vänorter. Kandalaksja i norra Ryssland, Grindavik på Island och St. Barth i Västindien. Men faktum är att Piteå har en fjärde vänort, med vilken kontakt knöts redan 1964 men som blivit helt bortglömd, nämligen Boppard i Tyskland, kallad Rehnlandets pärla.

Dåvarande stadsfullmäktigeordföranden i Piteå var den som såg till att Piteå officiellt inledde ett vänortssamarbete med den tyska staden Boppard för 50 år sedan.

Dåvarande stadsfullmäktigeordföranden i Piteå var den som såg till att Piteå officiellt inledde ett vänortssamarbete med den tyska staden Boppard för 50 år sedan.

Foto:

PITEÅ2014-05-19 06:00

Det var under tillskyndan av dåvarande stadsfullmäktigeordföranden och socialchefen Tage Hansson Piteås första vänortskontakt knöts. En bekantskap som helt glömts bort av de nuvarande vänortsivrarna i Piteå, och för övrigt också i Tyskland. På den sistnämnda orten finns nämligen inte Piteå längre på den officiella kommunala hemsidan upptagen bland vänortsstäderna.

Med Kandalaksja i Ryssland och S:t Barth i Västindien har regelbundna kontakter upprätthållits medan Grindavik på Island hamnat litet grann i "bakvattnet. När Grindavik firade 40 år som kommun bjöds Piteå in att vara med. På plats då var kommunalrådet Helena Stenberg och kommunstrateg Anna-Lena Pogulis.

50-årsjubileum

Det var vid stadsfullmäktiges sammanträde i Piteå den 21 april 1964, alltså för 50 år sedan, Tage Hansson berättade om staden Boppards intresse att knyta djupare kontakter med Piteå. Stadsfullmäktige beslutade då uttala sig för att etablera vänortsförhållande..

Bekantskapen inleddes redan 1963 då några invånare från den tyska staden besökte Piteå och blev begeistrade över Piteå. Inte minst då Nattivalen - föregångaren till dagens Piteå dansar och ler - och som för övrigt påminde mycket om Boppards egen vinfestival. Tyskarnas besök i Piteå skildrades sedan utförligt i stadens tidning Rhein Zeitung.

Boppard är belägen i ett stort vinodlingsdistrikt i Rhein-Hunsrück-Kreis ,i det tyska förbundslandet Rheinland-Pfalz.

När tyskarna återvände hem fick man beslutsfattarna i kommunen med på noterna att inleda vänortssamarbete med Piteå. I samband med den stora vinfesten konfirmerades förbindelsen i Boppards rådhus.

Piteå representerades då av Tage Hanssons dotter, Margot Vogel, med maken geofysikern Andreas Vogel, och med rötter i Boppard.

Officiell inbjudan

Vid högtiden i rådhuset överlämnade Margot Vogel Piteås officiella inbjudan som accepterades av fullmäktige i Boppard.

Stadens dåvarande borgmästare skulle sedan avlägga ett officiellt besök i Piteå.

Det var alltså för 50 år sedan. Så mycket till besök och utbyten tycks inte ha genomförts sedan dess.

Piteå var Boppards första vänort. 1965 blev en japansk stad vänort, sedan knöt Boppard 1985 kontakter med Frankrike, 1991 med Storbrittanien, 1997 med Ungern och 2008 med Rwanda.

Desto flitigare har kontakterna varit med Kandalaksja och S:t Barth. Genom vänortssamarbetet har för övrigt vuxit fram vänortsföreningar i Piteå som samarbetar med Kandalaksja och S:t Barth. Dessutom har en vänortspark etablerats i Piteå,som associerar till Ryssland och Västindien.

–Havet förenar och binder oss samman. St.Barth i Västindien, Grindavik på Island och Kandalaksha i Ryssland. Under åren har hundratals vänskapsband mellan människorna i de olika länderna knutits och ett antal spännande samarbetsprojekt har genomförts, uppger Piteå kommun på sin hemsida.

Kanske är det dags att nu, efter 50 år, "damma av" de officiella dokumenten som rör vänortsutbytet med den tyska staden som förvisso inte ligger vid havet, men vid vatten, vid floden Rhen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om