Nyligen använde de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrbotten en heldag för att fördjupa sig i turistnäringen i allmänhet och i Kiruna i synnerhet. De besökte bland annat Icehotel i Jukkasjärvi, Nutti Sámi Siida, Kiruna Lappland, Camp Ripan och Lapland Resorts.
Det är bra att politikerna visar engagemang och intresse för det som sker i branschen. Den blir allt mer betydelsefull för Norrbotten. I ett pressmeddelande från Swedish Lapland läser jag att besöksnäringen i länet omsatte hela 6,1 miljarder kronor under 2015, vilket är en ökning med sex procent jämfört med året före.
Det betyder många jobb och fina inkomster för regionen. Näringen beräknas sysselsätta 3 700 personer i Norrbotten och bidra med 540 miljoner kronor i skatteintäkter.
Rimligen finns det även förutsättningar för branschen att växa ytterligare i norr. Till exempel kan allt som nu sker runt stadsflytten i Kiruna och SVT:s storsatsning ”Midnattsol” medverka till att fler får upp ögonen för Norrbotten och vill besöka länet. Det är inte heller fel att beteckna besöksnäringen som en viktig basnäring för hela Sverige.
År 2015 var hela 165 400 personer sysselsatta i näringen i riket. Exportvärdet på turismen i Sverige under 2015 beräknas till hela 112,6 miljarder kronor.
Näringsminister Mikael Damberg (S) ser dessutom en tillväxtpotential.
”Det här är en näring som skapar mycket jobb och som finns i hela Sverige. Vi ska titta på besöksnäringens behov och utmaningar och föreslå insatser för att stärka den, både som export- och jobbmotor”, säger han i en TT-intervju.
Därför har regeringen tillsatt en utredning, under ledning av Britt Bohlin (S), tidigare landshövding i Jämtland, som ska föreslå ett samlat grepp för den svenska turismpolitiken. Bohlin & Co ska bland annat studera möjligheterna för att utveckla digitalisering och kompetensförsörjning i branschen. Vidare ska utredningen se över infrastrukturen och arbeta för hitta kontaktytor mellan myndigheter och enskilda aktörer inom besöksnäringen.
Regeringens initiativ är välkommet. Det globala resandet förutspås öka kraftigt. Allt fler får råd och möjligheter att se världen. Till exempel skriver FN-organet UNWTO om en global tillväxt på fem procent i sin turismbarometer. Men det går inte att sitta still och tro att dessa växande turistströmmar kommer till Sverige av sig själv. Det gäller att hela tiden vässa, utveckla och marknadsföra Sverige som besöksmål. Till exempel finns ingen anledning att snåla med pengar till Visit Sweden, som är statens och branschens gemensamma organ för att stärka det svenska varumärket i världen.
2015 satsade staten tillsammans med näringen cirka 250 miljoner kronor för att marknadsföra Sverige som besöksland. Det är viktiga pengar. Men satsningen skulle behöva bli större för att bli jämförbar med övriga nordiska länder. Av det skälet borde en större långsiktig satsning på Visit Sweden ingå i nästa rödgröna statsbudget.
En ökning av det statliga anslaget med, låta säga, 100 miljoner kronor är småpengar i budgeten men en viktig insats för att lyfta jobb och företagande i besöksnäringen.