De nyligen hållna gökottorna runt om i bygden är en gammal festlighet då man en tidig vårmorgon skulle ge sig ut i naturen för att höra göken gala, och av detta galande utröna framtiden.
Olycksbådande
Därtill var det också viktigt att veta från vilket håll göken hördes första gången, eftersom fågeln ansågs stå i förbindelse med "makterna".Ni har väl hört talas om norrgök som sorgegök, östergök som tröstergök, södergök som dödergök och västergök som bästergök. En ramsa som för övrigt återfinns i melodin "Vals i gökottan" av Evert Taube.
Har du haft tillfälle att lyssna till gökens rop i riktning framför dig, då kan det tänkas att det kommande året blir framgångsrikt. Var du vid tillfället barfota, ja, då får du akta sig för onda fötter framöver. Var du i tillfälle att röra sig i gröngräset under det att gökens hoade? Då är möjligheterna stora att du får friska fötter.
Har en flicka varit i tillfälle att lyssna till årets första gök var det viktigt att räkna hur många gånger fågeln koade. För lika många rop, lika många år dröjer det till bröllop.
Till de många besynnerliga historierna kring göken hör också att noga kolla in gökens ankomsttid.
Observerades en galande gök på bar kvist hade man en torr sommar att vänta och hördes inte göken före mitten av maj hotade nödår. Från Norrbotten finns bland annat talesättet att göken gal "bröd i lövet och frost i skaren".
Egendomliga drag
Göken har många egendomliga drag i sitt liv. Inte minst vad gäller fortplantningen. Den är stormig och obändig i sin lidelse, men med ringa intresse för avkomman. Fågeln lägger ägg i andra arters bon och överlåter uppfostringsansvaret åt fosterföräldrar. Ur ägget kommer en unge som sedan ser till att övriga ägg och styvsyskon förpassas bort. Det kan tyckas grymt, men är bara ett naturligt led i artens överlevnad. Gökäggen kläcks vanligen någon dag före värdparets. Eftersom gökungens rygg är känslig, och trycket från andra ägg och ungar irriterar, knuffas de övriga över bokanten.Varje gökhona är faktiskt specialiserad att lägga ägg hos sin speciella fågelart.
Men fågeln kan också växla till annan art. Hur många fågelarter som är utsatta är oklart, men det lär vara runt 150. Där ärlor, lärkor, sparvar och sångare är speciellt utsatta. Äggen kan av göken omformas olika till utseende och färg. Men det finns dock fågelarter som upptäcker när en gök lagt dit sitt ägg och därmed överger sitt bo och därmed förhindrar att göken kläcks fram.
För att inte det skall bli få många ägg i värdboet ser göken också till att äta upp ett av de andra, efter att ha lagt dit sitt eget.
Göken hinner under fortplantningstiden med att lägga ett 20-tal ägg i olika bon. Trots god produktivitet är dock göken en art som kraftigt minskat i antal i Sverige. Hör du göken gala - denna rovfågelslika art - gläd dig då över den mytomspunna parasiten. Uppskattningsvis lär det finnas 45 000 par i landet. Det är en minskning på runt 40 procent under 30 år. Vad minskningen beror på är oklart.