Säsong för älskat bakverk

Från att ha varit en dagsbestämd godsak finns semlan nu i fikadiskar redan strax efter jul. För kaféägarna Kerstin Englund och Mikael Vernerlund kom den stora och tidiga efterfrågan som en överraskning.- Det är först i år vi skaffat semmelkartonger, säger Kerstin Englund och skrattar.

Kerstin Englund och Mikael Vernerlund experimenterar med nya smaker på semlorna. Vilka det blir är en hemlighet som inte avslöjas förrän fettisdagen.

Kerstin Englund och Mikael Vernerlund experimenterar med nya smaker på semlorna. Vilka det blir är en hemlighet som inte avslöjas förrän fettisdagen.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2009-02-18 06:00
Semlan, som tillsammans med de bruna bönorna, tidigare var grädden på moset på fettisdagen går nu att hitta på fik och affärer redan strax efter jul. Den traditionella vetebullen med mandelmassa och grädde har också fått konkurrens av nya smaksättningar som exempelvis saffran, blåbär och choklad. Trots att semmeltraditionen blivit utdragen över några månader verkar inte efterfrågan på bakverket sina.
- Första året gjorde vi semlor först till fettisdagen precis som man gör hemma men folk började fråga efter semlor så tidigt så i år började vi med semlor i mitten av januari, säger
Mikael Vernerlund som, sedan två och ett halvt år tillbaka, driver kaféet Humlan i Öjebyn tillsammans med Kerstin Englund.
- Jag är ganska traditionsfast av mig men när kunderna började fråga efter semlorna så var vi ju tvungna att baka dem, säger Kerstin Englund och skrattar.
Nya smaker
Även i semmelbaket är traditionen viktig, de använder inga halvfabrikat.Trots traditioner utforskar ägarna nya kryddor till det anrika bakverket. Vilka de smakerna är vill de dock inte avslöja innan fettisdagen.
- Vi testar dem på vår personal nu, säger Kerstin Englund.
Det traditionella sättet att äta semlor på är att göra en så kallad "hetvägg" då semlan läggs i ett fat med varm mjölk. Det var så exempelvis kung Adolf Fredrik åt bakverket. Det sägs att just denna godsak var en orsak till att han avled i februari 1771. På Kerstin Englunds och Mikael Vernerlunds fik serveras dock semlan normalt utan varm mjölk.
- Men vill någon ha hetvägg kan vi ordna det, säger Kerstin.
"Ultimata lyxen"
Själv föredrar hon dock den traditionella semlan.
- När jag var liten tyckte jag inte om grädden, jag åt semlor mest för mandelmassans skull. I bland hände det att pappa köpte hem semlor och det var den ultimata lyxen, säger Kerstin Englund.
Mikael Vernerlund är mer förtjust i de lite kryddigare sorterna.
- Jag hade ett långt semmeluppehåll när jag växte upp, jag gillade inte mandelmassan i semlorna man köpte, den var som en klump. Men när man gör egen mandelmassa blir konsistensen mycket bättre.
På fettisdagen, nästa vecka, presenterar PT sitt årliga semmeltest.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om