Söndagen efter jul, Tema: Guds barn
Jag kan känna en sorg över att jag aldrig har tagit mig tid till att betrakta en sjö med huvudet upp och ned. Det ska enligt Henry David Thoreau tydligen se ut som en tråd av det finaste spindelväv. Som ett skikt som liksom skiljer atmosfären från det andra. Jag kan inte riktigt föreställa mig det. Men som sagt, jag har å andra sidan aldrig provat. Det känns som att jag missat något både väsentligt och vackert.
I bibeln uppmuntrar Gud Job att stanna upp och betänka Guds under i naturen. Stanna. Och betänka. Två ord som borde fridlysas och formas till ett eget ämne i skolans läroplan.
Thoreau flyttade i mitten av 1800-talet ut till en stuga i skogen i närheten av en tjärn. Där studerade han under några år naturens skiftningar. Fåglarnas flytt. Isens formationer. Han ville leva på djupet och suga all märg ur livet. Efter något år i skogen skrev han i sin dagbok: ”Få saker skänkte mig större glädje än att observera de former som sand och lera antar i tö när de rinner nedför en sluttning.” Han sög i sig allt från varje litet ögonblick. Inte en droppe märg fanns kvar när kontemplationen var slut.
Thoreau såg Gud i naturen till den grad att han frågade sig själv: skall jag bege mig till himlen eller ska jag gå och fiska? Sätter man likhetstecken mellan de två alternativen så har man avkodat Guds närvaro i naturen. Eller kanske till och med ännu större. Naturens närvaro i Gud.
I Dagens Nyheter kunde man för några år sedan läsa att de vackraste orden vi vet har med naturen att göra. Ord som särskilt lyftes fram var ord som vind, morgonrodnad och soluppgång.
Det är fint att notera att alla de tre är namn på Gud i bibeln. Jag tänker att det betyder att Gud finns överallt. Gud är lika närvarande vid pimpelhålet på en fjällsjö som han är vid högmässans psalmsång. Hur finner man Gud? Man stannar upp. Och betraktar. Och helt plötsligt finns han där. Precis där du är. En närvaro förkunnad av domherren, grankotten och fjällrödingen. Mitt eget nyårslöfte blir att betrakta en sjö med huvudet upp och ned. Kanske blir det livsförvandlande.