Piteås vänort i Västindien

På vårens första kväll med innehåll visade Helén Lindbäck bilder och berättade om S:t Barthélemy, en ö i Västindien.

Flygplatsen på S:t Barthélemy.

Flygplatsen på S:t Barthélemy.

Foto: Helén Lindbäck

Piteå2015-03-04 06:00

Under åren 1784–1878, i 93 år, var ön en svensk koloni. Gustav III lyckades förmå Ludvig XIV att avstå ön mot att fransmännen skulle få lagra varor tullfritt i Göteborgs hamn.

I mitten av 1800-talet förlorade ön sin betydelse. Sverige sålde tillbaka ön till Frankrike 1878.

100 år senare, 1978, inleddes vänortsförhållandet mellan S:t Barthélemy och Piteå. Även Grindavik på Island och Kandalashka är vänorter till Piteå.

Vänortspark

I norra hamn finns en vänortspark där dessa tre vänorter åskådliggörs och nedanför nya husen på Strömbackastrand står S:t Barthhuset som är en kopia av ett vanligt bostadshus från S:t Barth. Huset fungerade som sov-, arbets-, och förvaringsplats.

Köket fanns utomhus. Då grundvatten i stort sett var och är obefintligt på ön samlades och magasinerades regnvatten i stora krukor eller cisterner.

Utanför huset finns en skärmutställning som berättar om S:t Barths historia. År 2005 bildades Vänortsföreningen Piteå-S:t Barthélemy. Föreningens ändamål är att hålla fortlöpande kontakt med vänortsföreningen på S:t Barth, sprida kunskap om ön, verka för utbyte vänorterna emellan och att arrangera aktiviteter i Piteå i syfte att sprida kunskap om och stärka banden mellan Piteå och S:t Barthélemy.

Ordförande är Thomas Wallsten. Efter fika och lotteridragning till förmån för Famy till forskning mot Skelleftesjukan avslutades kvällen med andakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om