Det var politikern och huvudredaktören för Norrbottens Posten och senare grundaren av Piteå-Tidningen, Salomon Salomonsson, som i en ledare förde tanken på tal. Detta sedan han inspirerats av en insändare i Norrbottens Posten, undertecknad med signaturen ”Lokalpatriot”.
Insändarskribenten såg som en viktig del i Piteås utveckling att staden uppförde ett nytt badhus och i förlängningen utvecklade orten turistiskt.
Slöhetstillstånd
Det fordras energiska och driftiga personers ingripande för att åstadkomma en uppryckning ur det slöhetstillstånd i vilket nu samhället är försjunket, anför Lokalpatriot och framför en hel del tankar för att utveckla staden som en kur- och rekreationsort.
– Det parti som var så ivrigt för att få till stånd vårt stora och praktfulla hotell borde härvidlag känna sig förpliktade att taga ännu ett steg, nämligen att söka få det befolkat, åtminstone sommartid, påpekar Lokalpatriot vidare och fortsätter:
– I de flesta tidningar förekommer en stor annons vari en hel mängd bad- kur och rekreationsorter uppräknas. I denna samling är övre Norrland sparsamt för att säga inte alls. I Kalix skärgård har Norrbotten haft sin enda bad- och rekreationsort, Nordanskär, men dels har den legat avsides, dels haft dåliga kommunikationer, dels legat lång ute i skärgården.
Piteå saknar visserligen de salta havsbaden (vattnet vid Nordanskär torde även det vara föga salthaltigt) men ger däremot alla de företräden som kunna tänkas, möjligen med undantag av järnväg, men vi har ju goda sjöförbindelser sommartid, skriver Lokalpatriot och avrundar med att peka fördelarna med Piteå: naturskönt, rikliga tillfällen till segling och fiske, tyst och lugnt, gott om billiga rum, ett vackert hotell och tillgången till hälsokälla.
Lokalpatriot ser Piteå som en idealisk plats för de som vill vila och rekreera sig.
Rycka upp sig
Det är på tiden att även vi i Piteå rycker upp oss, skriver Salomonsson i sin ledare, och tycker att Lokalpatriot kommer med ett gott förslag som är väl värt att ta fasta på och hoppas på fler inlägg i tidningsspalterna kring turismen.
Som en av Piteås starka män i politiska sammanhang hade Salomonsson för övrigt stor möjlighet att påverka utvecklingen.
– Här som i alla andra livets skiften gäller det att om man önskar vinna något så får man också våga något, konstaterar Salomonsson och ser det som viktigt att lösa badhusfrågan.
– Utan tidsenligt badhus borde det bli svårt att åstadkomma någon badort, anför Salomonsson och fortsätter:
– Vi ser hur andra städer och samhällen, som hotas av stillastående eller tillbakagång, anstränger alla sina krafter och gör vad de kan för att hålla sig uppe och bestå i konkurrensen. Och det är nödvändigt i våra dagar. Det duger inte att endast sitta med armarna i kors och beklaga sig över sin lott. Man måste själv göra något, om man vill vinna någon framgång.
Viljan fattas
Salomonsson ser det som betydelsefullt för Piteå att varje sommar kunna dra till sig folk och pekar på de omväxlande scenerier som kan erbjudas, bland annat i form av utflykter och förströelser.
– Om vi varje sommar kunde dra hit tre á fyrahundra badgäster, för att inte ta till för mycket, skriver skulle det inkomstmässigt betyda mycket för samhället. Pengar som kommer utifrån och stannar hos hotellvärdar, handlare, slaktare, fiskare, bagare, och båtägare. Så kunde vi äntligen få någon användning för vårt dyra stadshotell, konstaterar Salomon Salomonsson och anför, som en slutkläm:
– Med hjälp av en väl skött reklam skulle det säkerligen utan allt för stora svårigheter lyckas bra att dra hit folk. Det är egentligen endast ett som fattas: viljan . Men den inneboende obenägenheten för allt som är nytt och inte följer de gamla hjulspåren är tyvärr ett kännetecken för den genuine norrlänningen och som genast är färdig med svaret och säger: vad skall det tjäna till, eller inte skall väl det låta sig göras.
Faktum är att Piteå var intressant som badort långt dessförinnan. Redan 1869 omnämner Norrbottens Posten, i en notis, Bondön som badort med anledning av att det vid Småskären i Luleå etablerats en badplats, som skribenten inte ger mycket för.
Om Bondön skriver Norrbottens Posten:
– Där naturen slösar på tjusande dalar, smäktande lundar, grönskande skogar och leende stränder – för att inte tala om ”Gudarnas park” och den idylliska ”Soffan”
– Vad naturen på Småskären beträffar så måtte den, förutom saltvatten och gråsten ej hava särdeles mycket att bjuda på. Annat är då förhållandet med den allmänt besökta badorten i vår skärgård, Bondön.
Det skulle dröja till början av 1940-talet innan turismen och badplatserna utvecklades på allvar. Detta när Elof Söderberg etablerade verksamhet vid havsbadet, intill Pitholmsheden, och som under 1960-talet lanserades som ”Nordens Riviera” Det blev inledningen på Piteås turistiska utveckling. Det var även då som folk upptäckte det av Norrfjärdens kommun etablerade Borgaruddens havsbad.