Även om de flesta av båtbyggarföretagen inte längre är kvar finns det dock fortfarande verksamma personer som tagit fasta på noggrannhet och känsla för god kvalitet när de restaurerar och reparerar olika typer av båtar.
Det fanns en tid i bygden när tillverkningen av segelbåtar var intensiv, där båtbyggarna erövrade prestigefulla priser för sina objekt.
I en tidningsnotis 1848 berättas om en Piteå-båtmodell, omtalad i samband med ett båtfynd.
Lust för segling har det funnits länge hos Piteborna. I en annons år 1869 i Norrbottens Posten utbjöds,vid offentlig auktion efter organisten J.E. Boström i Piteå en segelslup. Vid en närmare titt i minnesorden över Boström finns noterat att han var intresserad av sjö och båtar.
Varv på Lergrundet
1871 beklagar sig vänner av seglingssporten att det inte längre går att segla i Lövholmsviken i Piteå, sedan där anlagts en timmerbom.
”Det har blivit för svårt att kryssa i den förtjusande viken, där man alltid haft smult vatten och är omgiven av grönskande stränder”, noterar Norrbottens Posten.
Ett par år senare fick August Edin, född i Älvsbyn, bosatt i Böle och senare skriven i Öjebyn, första pris vid Göteborgsutställningen för en segelbåt.
Tidningen Norrbottens Posten är 1872 intresserad av segeltävlingar mellan ortens båtar och båtar från de skepp som ligger i hamnen. Detta för att avgöra hur pass bra Piteåbåtarna är.
Under 1870-talet levererades också en lustjakt ”av de mest smakfulla former” från båtvarvet på Lergrundet, senare omdöpt till Kaptensudden, och där Smurfit Kappa nu ligger. Den levererades till Stockholm där en medlem av Stockholms segelsällskap beställt båten. Båten skulle delta i en prissegling om 4 000 kronor som skulle anordnas för svenskbyggda båtar.
Båtvarvet levererade för övrigt ett stort antal kappseglare och andra båtar under sin verksamhetstid.
På grund två gånger
1876 berättar tidningen att det från Piteå båtvarv, med J.A. Öqvist junior och kvartersmans Edin, från Böle som föreståndare, levererats minst två snabbseglande lustjakter (segelkuttrar) till medlemmar i Stockholms segelsällskap och som även fått första pris vid två utställningar i Göteborg och Stockholm.
En lustjakt, ”Örnen” ägd av konsul Karl Emil Elfgren i Piteå, tacklad som skonert och byggd vid båtvarvet i Piteå, kom 1877 inte fram till en utställning i Luleå. Den som åtagit sig lotsningen hittade inte vägen och satte skonerten på grund. Båten gick 1878 ytterligare en gång på grund vid en Luleåresa. Senare samma år kom båten Stockholm för att delta i en kappsegling.
Örnen, förd av kapten Daniel Pettersson och inregistrerad i Svenska segelsällskapet avgick den 26 juli 1883 från Sandhamn och anlände till Karlshamn påföljande dags afton. Första dygnet var vädret hårt med strida regnskurar från Utklippans fyr till Karlshamn, berättas tidningen.
39 timmas seglas på en så betydande sträcka kan konstateras vara ett bevis på snabbsegling och utgör inte ringa heder åt skonertens byggmästare.
Medaljerade båtbyggen
1882 finns en notis i Norrbottens Posten där det berättas att August Edin fått andra pris för segelbåtar och utställningens stora silvermedalj. Där fanns även August Lundqvist från Piteå, som erhöll mindre silvermedalj för sin segelbåt.
Noterbart är att Edin vid nämnda utställning även fick pris för en egentillverkad fisksump och kanot.
Det året levererade Edin en mindre halvdäckad kutter, byggd och riggad vid båtvarvet i Piteå och som sedan blivit prisbelönt vid en utställning i Sundsvall. Båten såldes till Östersund där man mera allmänt börjat idka segelsport. Kuttern gjorde sin första provtur på Storsjön i hård sydostlig vind.
Påföljande år berättas, gång på gång, i annonser om en båttyp kallad ”Luleåbåt”. Det är Evert Wallsten i Piteå som säljer en sådan, troligen av skötbåtstyp.
En medlem av Söderhamns segelsällskap köper det året, av byggmästare Edin en ”särdeles vacker lustkutter”, 28 fot lång, 6 fot, bred, 4,5 fot djupgående samt med en segelyta av 652 kvadratfot.
Gåva till Norrlands nation
Båten fördes från Piteå av kapten Ahlström med en icke sjövan som sällskap. Det berättas att resan företogs i svårt väder med storm hela resan. Resan tog 14 dagar. Diverse intermezzon inträffade under färden, bland annat vid Snöan, Skagsudde och Hästholmen där tre tätt på varandra följande brottsjöar gjorde att klyvarbommen bräcktes och bortfördes. Det rådde full storm och motvind.
Från det året finns också en notis som omtalar att Norrlands nations båtsällskaps kutter, byggd av August Edin i Piteå, vunnit första pris vid seglingar på den 2 september. Båten fördes av kandidat Seth Lindström. Kuttern hade av konsul W. Glas skänkts till Norrland nation och blev erkänd som den förste på Mälarens vatten.
1885 annonseras om en ny Piteåbåt med två segel som är till salu hos J.A. Åhman. Då såldes även en god Arendals segelbåt, 18 fot lång, till billigaste pris ombord i skeppet ”Astra” vid Bergsvikskajen.
1887 annonseras att segelslupen ”Vega” och segelbåten ”Axel, ägd av handlaren J. Bergströms konkursmassa utbjöds vid offentlig auktion Båda båtarna var prisbelönta.
”Framåt” segelbåt 27,5 fot lång och något över sex fot bred, pristagare vid kappsegling i Luleå var till salu med nya segel och inventarier hos Ernst Fahlesson.
En 22 fots båt av Luleåmodell med roder och fullständigt smide såldes av båtbyggare August Lundqvist med tillägget ”segel kan även erhållas om så önskas”.
Omtyckta Rosviksbåtar
1890 meddelas att en båt av ”Rosviksmodell, 10 alnar lång, fanns till salu i Piteå. Några år senare rapporterar tidningen att Rosviksbåtarna, byggda av August Öhlund, är omtyckta. ”De ha nu prisbelönats vid Bodenutställningen och sålts till en slaktare därstädes” meddelar Norrbottens Posten.
1895 bjöds det Edinska båtvarvet ut till försäljning. En tid före hade båtkonstruktören Edin avlidit på Piteå lasarett efter en längre tids sjukdom och efterlämnade då som närmast sörjande sonen Johan, lärare och organist i Harads.
August Edins maka Elisabeth Birgitta Ruth från Nederluleå var då avliden. Hon dog 1892.
I dödsrunan skriver Norrbottens Posten ”Den bortgångne är vida känd för sina utmärkt goda och smakfulla segelbåtar och kuttrar för vilka han fått pris varhelst de varit utställda och som vid kappseglingar med rätta äro fruktade motståndare.”
1905 rapporteras att en Fjällströmsbåt utlottades i Luleå av Luleå segelsällskap och att den skulle byggas av K. A Fjellström, Håkansö och C.V Thurfjell, Mannön.