En lokalredaktör med ett rejält tempo i sin verksamhet och med en uppfinningsrikedom som var stor när det gällde att nå sina intervjuobjekt. För det mesta gick det fort för honom att gå från tanke till beslut och handling. Men också en person, som när han verkligen släppte loss sin berättarglädje, med stor inlevelse kunde berätta om möten med människor.
Så minns vi äldre kollegor Olle Sundström i Arjeplog. Han blev faktiskt något av en legend under sin livstid, en markant profil i bygden, genom sina många verksamheter. Inte minst som lokalredaktör för Piteå-Tidningen.
Det torde knappast finnas någon äldre arjeplogare som inte kommit i kontakt med Olle Sundström. Inte bara genom tidningsjobbet utan även genom de många andra verksamheter han drev genom åren.
Han var - vågar jag säga - hängiven sin tidning och arbetade mycket målmedvetet för att hitta nyheter. Han var en lokalredaktör i dess allra bästa bemärkelse.
När han trädde in som lokalredaktör hade han kanske inte så mycket av den journalistiska bakgrunden, men lärde sig ganska snabbt en hel del och skrev så läsaren både begrep och hade behållning av det skrivna.
Olle Sundström hade ett generöst intresse för individen och livet i Arjeplog och fanns alltid bland de första på plats när det hände något av nyhetsintresse. Han var nyfiken på livet, alltid ung i sinnet och med en stor kärlek för sina nära och kära. Här fanns också ett rejält utrymme för upptåg.
Olle Sundström har nu avslutat sin jordiska vandring, i en ålder av 89 år och som kan avrundas med orden: tack, rika liv.
Han var sedan 1946 gift med Irma Lestander från Bergnäsudden som tillsammans med döttrarna Ann-Catrin och Agneta och deras familjer samt tvillingbrodern David med familj står som närmast sörjande.
Olle Sundström föddes och växte upp i Arjeplog med brodern David. Mycket talar för att Olle och David Sundström var Sveriges äldsta tvillingpar.
Som sjuåring skadade han ögat och fick ögonprotes. Redan som 13-åring fick han sin första anställning som målare. Med det jobbade han i fyra år.
Han gick sedan grävmaskinistutbildning och var delägare i ett åkeri. 1941 startade han tillsammans med brodern David taxirörelse och bilskola, som sedermera såldes.
1950 blev Olle Sundström delägare i Arjeplogs grävmaskiner och var verksam där fram till 1966 då han övertog bilskolan efter Verner Forsenberg.
Olle Sundström drev också biografrörelse.
1970 knöts han till Piteå-Tidningen som lokalredaktör. Från början kombinerade han jobbet som bilskollärare och lokalredaktör, men övergick sedan till att arbeta på heltid som reporter.
På sin fritid var Olle Sundström var aktiv inom många områden. I Arjeplogs skytteförening och FBU som skytt, i Friluftsfrämjandet mest med utförsåkning och som motorintresserad i Motormännens Riksförbund. Genom motororganisationen var han med att arrangera utlandsresor för Arjeplogsborna.
Olle Sundström var med att starta Fonden för Arjeplogs ungdom och han belönades som 78-åring för 60 års prickfri körning.
Han var under många år ordförande i den lokala trafiksäkerhetskommittén. Han var även med i Fjällräddningen och Arjeplogs Fjällsäkerhetskommitté.
Han gillade friluftslivet med jakt och fiske och hade en stor förkärlek till stugan och ripjakten i Sildutdalen. Älgjakt bedrev han med jaktkamraterna i Racksund-Östansjö jaktvårdsförening. Foto och läsning var andra intressen. För att inte tala om hans intresse för snöskotrar, och maskiner.
På äldre dagar blev hustrun Irmas föräldrahem i Bergnäsudden en kär plats för Olle att återvända till.
Olle Sundströms livsgärning kommer att leva långt efter det hans stämma nu för alltid tystnat. Vi kollegor, som är kvar från de år han arbetade för tidningen, tackar nu för tiden vi fått vara tillsammans med honom.