Om Salongsorkesterns historia finns inget bevarat annat än ett fåtal fotografier. Klart är att den under sin tid bidrog med uppmärksammad musikalisk underhållning i bygden i allmänhet och i Norrfjärdensområdet i synnerhet.
Mycket talar för att verksamheten bara sträckte sig över något fåtal år under 1930-talet. Under den tid komminister Sven Hamberg och hans hustru Vendla fanns med. De kom till Norrfjärden 1933 och flyttade sedan till Frostviken i Jämtland 1936.
Ursprungen från en lågkyrklig fromhet anslöt Hamberg sig senare under sin prästgärning till högkyrkliga Kyrklig samling och dess ämbetssyn.
Musiken var för Sven Hamberg en viktig del i församlingsarbetet. Fiolen var hans käraste instrument. Det berättas att det på varje ort där Sven Hamberg var verksam övade han en musikgrupp för att bland annat medverka i gudstjänstlivet.
Noterbart är också att Hamberg var mycket intresserad av foto och bidrog till att skapa instruktiva hembygdsfilmer för församlingens behov.
Hans hembygdsintresse var stor och blev upphov till olika insatser i de församlingar där han var verksam. I Norrfjärden slog dock inte hembygdsintresset rot förrän ett par år efter att Hamberg lämnat församlingen.
Sven Hamberg avslutade sin prästerliga tjänstgöring som kyrkoherde i Grundsunda, där hans far tidigare varit komminister.
Hamberg gick ur tiden 1963 och var då bosatt i Grundsunda.
Hustrun Vendla, född i Stugun och som aktivt deltog i Salongsorkestern i Norrfjärden med pianospel, avled 1988 i Östersund.
De övriga medlemmarna i Salongsorkestern var folkskollärare Sigurd Käller, bördig från Ovanåker, folkskollärare i Kopparnäs och sedan överlärare Norrfjärden.
Käller, som spelade flöjt i orkestern, avled i Kopparnäs år 1954.
Evert Renberg, Håkansö, som avled 1978, hanterade basfiolen och Axel Renberg, Rosvik, som dog 1983, spelade fiol.
Seth Tjärnkvist, Porsnäs, spelade klarinett. Han avled 1981.
Knut Sandlund, Håkansö, som hanterade cello, gick ur tiden 1939.
I orkestern ingick även skogstjänstemannen Adolf Englund. Han var bördig från Nederluleå församling och avled i Luleå år 1985. Han spelade fiol i Salongsorkestern.
Att Englund fanns med bland orkestermedlemmarna berodde på att han en tid fanns i Håkansö, där han 1930 gifte sig med en flicka från byn, Anna Carlsson. Makarna var under sina sista år bosatta i Luleå. Hustrun Anna avled 1964.
Musik har gett livsglädje och meningsfull fritid för många i Norrfjärden genom åren. Inte minst bland ungdomarna, med Norrfjärdens Blåsorkester och som nu har 57 år på nacken.
Norrfjärdens Blåsorkester bildades 1958, som en ungdomsgren inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS). Initiativtagare var framlidne predikanten Patrik Johansson.
Orkestern har genom årens lopp sett medlemmar komma och gå. Medlemmarna träffas och övar en gång i veckan. Då och då uppträder de i olika sammanhang.
Ledarskapet består av frivilliga musiklärare, som under många år troget tränat orkestern, skrivit ny musik och lagt sin själ i verksamheten helt ideellt.
Dirigenterna Börje Andersson, Gunnar Ullberg och Magnus Wiklund är bland dem som svingat taktpinnen.
Operasångare Staffan Sandlund, som verkat i Stockholm men sedan några år är tillbaka i sin hembygd, har spelat i blåsorkestern.
En annan av blåsorkesterns medlemmar har varit Stig Sandlund, Harrbäcken, Norrfjärden, som 2012 utsågs till Årets körledare av Föreningens Sveriges körledare i egenskap av mångårig ledare för Troendegruppen. Hans musikaliska väg började med blåsorkestern i Norrfjärden