Den tog form vid ett möte till vilket barnavänner inbjudits, som man hoppades kunna intressera för ändamålet. 1909 bildades föreningen Piteå Mjölkdroppe med ändamål att åt behövande späda barn i Piteå bereda tillfälle till erhållande av lämplig näring.
Dyster statistik visade att ett stort antal barn dog före ett års ålder. I kyrkböckerna angavs många gånger som dödsorsak tuberkulos, lunginflammation och medfödd svaghet. En av anledningarna till att många barn inte upplevde sin ettårsdag var att mindre bemedlade mödrar inte ammade sina barn. Detta på grund av att de tvingades ta jobb, och då företrädesvis utomhus, varför de inte fick tillfälle att ge de nyfödda barnen bröstmjölk.
Syftet var att mödrarna kostnadsfritt skulle få näringsriktig komjölksblandning till sina spädbarn.
Bland handlingarna från den tiden visar att föreningen för 100 år sedan, genom insamlade medel, kunde dela ut sammanlagt 2 093 liter oskummad mjölk och 1 521 liter skummad mjölk, till ett sammanlagt värde av 415 kronor och 59 öre.
Gräddan av ”societeten”
Då fanns 188 kronor och 75 öre kronor tillgängliga från medlemsavgifter. Dessutom hade det 1913 influtit frivilliga bidrag. Från Sällskapet A.B finns antecknat en donation av tre kronor. Signaturen S skänkte fem kronor, byggmästare R 25 öre, hemmansägare J.A Marklund, Lakafors, 50 öre, fröken Alida Öqvist, 75 öre.
Piteå sparbank tillförde en del medel. 1913 användes 217 kronor och 34 öre från bankens gåvomedel för inköp av mjölk, för att främja småbarns hälsa.
Styrelsen hoppades att alla som anslutit sig till föreningen skulle, under fem månaders tid, bidra med 25 öre vardera.
För 100 år sedan fanns 151 medlemmar i föreningen, 104 kvinnor och 47 män. De hade var och en betalt 1:25 i årsavgift. Många av medlemmarna kom från gräddan av Piteås ”societet”.
Statistiken berättar att det i januari för 100 år sedan delades ut 460 liter mjölk, februari 485, mars 598, april 644, maj 598 liter, varefter det blev ett uppehåll till oktober. Då portionerades 36 liter ut. Under november 1913 gavs 60 liter till behövande och i december uppgick antalet liter till 733.
Tröstnapp förbjuden
Föreningen påpekade nogsamt att det skulle hållas i minnet den främsta av alla sanningar, då det gällde spädbarn, att den bästa och enda fullt riktiga näringen för ett spädbarn är och förblir modersmjölken.
I föreningens stadgar fanns en paragraf med lydelsen: ”att arbeta för tillhandahållande av för späda barn passande mjölkblandningar under uppmärksammande av digivningens bibehållande så vitt möjligt”.
Genom att dela ut mjölk arbetade Piteå Mjölkdroppe för att minska den höga dödligheten och sjukligheten bland de späda barnen.
Mjölkdroppeföreningarna hade sina bestämmelser. Exemplevis utestängdes mödrar, som utan giltigt förfall två gånger i rad uteblivit från bestämda vägningsdagar, från förmånen att erhålla mjölk frön Mjölkdroppen.
”Varje moder bör, efter varje gång hon gett sitt barn mat, ömsa kläder på den lille, så att barnet ej, som annars lätt händer, ådrager sig en förkylning genom att ligga i våta kläder”, var något som skulle följas.
Så kallad tröstnapp fick på inga villkor användas.
– Den är absolut förbjuden, klargjordes tydligt.
Många eldsjälar
Mjölkdroppen påpekade vidare: ”Inom det första levnadsåret dör en fjärdedel till en sjättedel av alla levande födda människor. Av hundra barn i denna ålder, då man rätteligen blott behöver äta, sova och hållas ren för att må som en pärla i guld, dö ett lika stort antal, som av hundra åldringar mellan 80 och 90 år”.
Det fanns många eldsjälar i Piteå som arbetade för Mjölkdroppen, en landsomfattande rörelse.
Föreningen Mjölkdroppen hade mjölkdistribution till behövande spädbarn, läkarkontroller och hälsofostran som huvuduppgift. Föreningarna blev föregångare till barnavårdscentralerna.
Noterbart är att ortens tidningar med största vänlighet och välvilja gav Piteå Mjölkdroppe sitt stöd genom utförliga artiklar och redovisningar.
1937 fattade riksdagen beslut om att små barns hälsa skulle vara en uppgift för samhället. Därmed var Mjölkdroppens aktiva tid som filantropisk barnavårdsinstitution slut.