Onsdagen den 16 mars samlades ett drygt 30-tal medlemmar från SPF Seniorerna Häggen på Samvaron för att lyssna till Ritva Tamminen från Hörselskadades riksförbund. Hörselombudet Kjell Öhrberg hälsade välkommen och överlämnade sen till Ritva. Hon är själv hörselskadad och gav de närvarande en bild av att leva med hörselnedsättning. Ritva pratade också om att leva i loka hörselmiljöer och livet runt omkring.
Medlemmarna fick uppleva en intressant föreläsning med både nya kunskaper och aha-upplevelser genom att lyssna på olika avsnitt hur både hörande och hörselskadade upplever samtal i olika miljöer.
En hörselskada kan vara förvärvad i moderlivet, förvärvad vid födseln, medfödd eller ärftlig. Det kan också vara tinnitus, meniéres sjukdom eller ljudöverkänslighet.
Medlemmarna fick höra lite om olika tekniska hjälpmedel för hörselskadade, till exempel hörapparat, vibrator vid sängen eller vibrator att bära i en livrem, som vibrerar när telefonen ringer, när det ringer på dörren, väckarklockan ringer eller om brandlarmet tjuter. Det finns halsslinga med bluetooth till telefonen samt bärbar teleslinga.
Hon poängterade att det är viktigt att en hörselskadad person både får kännedom om de tekniska hjälpmedlen men även får stöd för att få tekniken att fungera.
Tips gav också om vad man ska tänka på när man samtalar med en hörselskadad person – tala direkt till personen, viktigt med ögonkontakt, tala med normal styrka, ljus mot ansiktet och inga störande ljud i bakgrunden. Hon tipsade om att vi ska försöka få med den hörselskadade i samtalet, att vi ska tala en i taget, att inte ha något i munnen och tala tydligt och inte så fort. De närvarande tipsades om att gärna upprepa vad man säger och om någon skrattar, berätta varför man skrattar.
I Sverige är 1,4 miljoner människor hörselskadade och skaran med äldre hörselskadade ökar. För närvarande är det 600 000 personer i åldrarna 65–110 år som är hörselskadade.
Det tipsades om hemsidor: hrf.se, horsellinjen.se horselbron.se, hrf.teknik.e-butik.se, hrf.se/insamling. Hörselskadades Riksförbund finns även på sociala medier, till exempel Facebook. Där finns det olika slutna grupper för hörselskadade: tinnitus, meniéres sjukdom. Hon betonade också att nedsatt hörsel innebär konsekvenser för alla men kanske speciellt för äldre. Därför arbetar Hörselskadades Riksförbund för att äldre ska hörsel screenas, få hörselrehabilitering inklusive hjälpmedel, få kunskap att sköta hörapparat och hjälpmedel samt utbilda personal inom vård och omsorg så att de lär sig mer om till exempel hörselskador, byta batterier i hörapparater.
Riksförbundet arbetar också med att förändra attityder till hörselskadade. Som brukligt vid alla våra möten bidrog Tolkcentralen med textning av informationen och tack vara detta fick alla möjlighet att vara delaktiga. En intressant och lärorik eftermiddag avslutades med att hörselombudet Kjell tackade för en intressant föreläsning och ordförande Mona Lindblom berättade vilka aktiviteter som SPF Seniorerna Häggen anordnar den närmaste tiden. Medlemmarna avnjöt kaffe och fikabröd och en stunds trevlig samvaro innan man skingrades för att gå ut i den strålande marssolen