nArtisten, stå upp-komikern, musikern, författaren och skådespelaren Lasse Eriksson, Uppsala, har hastigt avlidit.
Lasse Eriksson skulle ha fyllt 62 den första april.
Det var mot slutet av showen "Fyra lyckliga män 2" på Reginateatern i Uppsala på torsdagskvällen som Lasse Eriksson plötsligt föll ihop på scenen och avled.
Han var född och uppvuxen i Piteå, ett av tre barn till läraren Rune Eriksson. Mamman Inga-Britt var telefonist, född Ekberg. Familjen var under många år bosatt på Mellangatan.
Teaterkarriären inleddes på 1970-talet, då han spelade med Panikteatern i Uppsala.
1984 blev han känd för tv-publiken med sina personliga betraktelser i Dagsedlar. Det handlade om korta avsnitt på fem minuter där han hade sällskap av hunden Hillman.
Åren 1985-1986 var han programledare för Café Luleå och 2002 lagledare i Snacka om nyheter.
Det är kanske främst som stå-upp-komiker Eriksson blev känd, där han i framträdanden var både jordnära och filosofisk. Han komponerade och skrev flera visor. En av de mera kända är troligen Stället, en stillsam betraktelse över glesbygdsmänniskans vardagstankar.
Eriksson var med och satte upp stå upp-revyn Spik på Vasan 1992. Han samarbetade med Iwa Boman i showerna Jägare och jungfrur. Under flera år fanns Lasse Eriksson med i radioprogrammet Telespånarna på söndagsmorgnarna.
1995 utsågs han till Årets Pitebo med motiveringen "En kreativ, tjuvrolig profil, en riktig idéspruta som aldrig gör någon hemlighet om varifrån han kommer. Lasse Eriksson missar aldrig ett tillfälle att sprida positiv reklam om Piteå, land och rike kring".
Han höll täta kontakter med Piteå, speciellt fram till faderns frånfälle 2008, och var även med i somras när 20-årsjubiléet av Årets Pitebo firades.
Till Piteåengagemanget får läggas att han under många år var värd för Tonträffen, som ingick i festspelen.
En och annan kanske även erinrar sig engagemanget under skolåren i popbandet The Tramps.
Han finns bland de Pitebor som för en del år sedan förärades en stenstjärna, tidigare placerad efter Storgatan och som snart i en annan variant få ny plats i centrala Piteå. Om något befäster den minnet av en bygdens son som blivit en av våra främsta stå-upp-komiker och scenartister. Och här kan nog läggas till, skildrat Piteå från en alldeles ovanlig och rolig sida.
För en del år sedan gav han tillsammans med PT-fotografen Hans G Pettersson och Staffan Öberg ut boken I våra kvarter - Piteå på 60-talet, skriven i lättsam och humoristisk stil. Under den tiden knöts våra kontakter djupare, just genom det framväxande lokalhistoriska intresse han visade och där jag fick vara support. Inte minst kring uppväxtmiljön. Kontakterna fortsatte, där vi över telefon knöt ihop allt fler Pitebors liv. Det blev då åtskilliga utläggningar och skratt. Många gånger med utgångspunkt från hans bok "I våra kvarter", där vi hade många gemensamma kvarter och upplevelser.
Det blev fler verk av Lasse Eriksson, såväl humorfilosofiska vilka snurrade kring hans verksamhet i underhållningsbranschen och historiska verk kopplade till hans alltmer framväxande historiska intresse. Erinrar mig alldeles särskilt engagemanget kring dokumentärromanen Boken om Gerda, vilken han sedan förärade mig.
Han hade även en mycket djup, innerlig och varm kontakt med en annan som fått Sverige att skratta, nämligen Ronny Eriksson. Tillsammans gav de bland annat ut boken Kalla fakta om Piteå och De norrbottniska satansverserna. En bok om händelser och företeelser i Piteå. Författarna uppgav att den senare boken var "vägledande för många i livets kuperade potatisland". Det finns fler bokverkverk utgivna, med Lasse Eriksson som författare.
Nu har Lasse Eriksson kommit dit där regnbågen slutar. Känner jag honom rätt, om där finns scen och mikrofon, fortsätter han där med det hjärterum han hade att bjuda på underhållning och göra reklam för Piteå.