Kyrkoherdarnas kamp om kyrkböckerna

Den 1 maj 1915 blev Norrfjärden eget pastorat, med egen kyrko­administration. De som föddes före detta datum blev inskrivna i kyrkböckerna som tillhörande Piteå landsförsamling.Det dröjde sex dagar in på maj månad då den nybildade församlingen kunde hälsa sin förstfödda välkommen.

Kyrkoherde Nils Johan Nordberg, Norrfjärden församlings förste kyrkoherde.

Kyrkoherde Nils Johan Nordberg, Norrfjärden församlings förste kyrkoherde.

Foto:

Piteå2015-03-12 18:07

Då kom nämligen Nanny Cecilia, dotter till hemmansägaren Karl Oskar Pettersson och hans maka Hulda Maria, född Sandkvist, i Rosvik till världen. Hon blev den förstfödda i Norrfjärdens församling för 100 år sedan. Flickebarnet döptes samma dag.

Nanny var den tredje i ordningen i familjen Petterssons barnaskara.

Två dagar senare, den 8 maj, kunde ytterligare ett par nya norrfjärdenbor välkomnas, nämligen Linnea, dotter till hemmansägaren Ferdinand Johansson och Maria, född Nyström, Trundön, samt Oskar Gustav Åke, son till Frans Ludvig Forsberg och Edit Lovisa Ölund, Nybyn, Altersbruk.

Linnea var den fjärde i syskonskaran, vilken sedan utökades med ytterligare två barn.

Åke var den andre i en syskonskara på fjorton. Av den stora syskonskaran är i dag fyra kvar i livet.

Gifte sig 1954

Om Nanny vet vi att hon gifte sig den 24 juli 1954 med Åke Aron Flemström, bördig från Ytterlännäs, Ångermanland. Makarna var sedan bosatta i Karlsvik, Luleå. Nanny Flemström gick ur tiden den 22 januari 1975.

Om de två andra barnen som var med i inledningen av Norrfjärdens församlings bildande finns noterat att Linnea från Trundön gifte sig den 13 augusti 1967 med Axel Sigfrid Jonsson från Pite-Långnäs. Makarna bosatte sig i Luleå. Linnea Jonsson avled den 16 april 1987.

Åke Forsberg var bosatt i Altersbruk och gick ur tiden den 29 mars 2002. Han ingick äktenskap den 29 juni 1941 med Vera Gunborg Granström från Svartnäs. Hon avled den 24 juni 1995.

Strid om äganderätten

När prästen i Norrfjärden skulle föra in de nyfödda i församlingsböckerna var det inte helt okomplicerat eftersom det uppstått en strid om de gamla församlingsböckernas ägorätt mellan Norrfjärdens nye herde Nils Johan Nordberg och hans tidigare arbets­ledare, kyrkoherden i Piteå landsförsamling Axel Sandin.

Enligt ett kyrkorådsprotokoll som härrör från augusti 1915 fick Nordberg kyrkorådets uppdrag att hos domkapitlet i Luleå anhålla om att få klarhet i var befintliga och äldre församlings- och ministerial­böcker som rörde Norrfjärden för framtiden skulle förvaras.

Det hade nämligen uppstått problem för pastorsexpeditionen i Norrfjärden då man inte på ett tillfredsställande sätt kunde utföra sina uppgifter, utan att ha tillgång till de tidigare församlingsböckerna eller få avskrifter.

Kyrkoherde Nordberg hade dock lånat hem till Norrfjärden från Öjebyn de gamla böckerna medveten om att det i kyrkoarkivet i Öjebyn också fanns omskrivna böcker. Kyrkoherde Sandin kunde dock inte acceptera detta. Han ansåg att Nordberg lagt beslag på moderförsamlingens rättmätiga egendom.

Angrepp på kyrkoherden

Från Piteå landsförsamlings sida hävdades äganderätten till böckerna och kyrkoherde Nordberg anklagades av kyrkorådet i Piteå landsförsamling för att ha agerat i eget intresse och tillgripit annans egendom. Från Piteå landsförsamlings sida ansåg man att domkapitlet skulle meddela kyrkoherde Norberg en varning för tillgrepp av annans egendom

Kyrkorådet i Norrfjärden gick i svaromål och ansåg att det var Sandin som dikterat landsförsamlingens kyrkoråds yttrande och också angripit Norrfjärdenherden. Kyrkorådet i Norrfjärden ville hävda att de gamla kyrkböckerna, i de delar som rörde Norrfjärden, inte utan vidare självklart skulle anses tillhöra landsförsamlingen och att de var nödvändiga för Norrfjärdens pastorsexpedition. Kyrkorådet påtalade att Sandin mer eller mindre medvetet, när kyrkböckerna skrevs om, uraktlåtit att ta med Norrfjärden-delen.

Sandin var nämligen inte vidare förtjust över att Norrfjärden skulle brytas ur Piteå landsförsamling och bli egen församling.

”Uraktlåtenhet”

– Hade kyrkoherde Sandin likmätigt anskaffat och omskrivit de församlingsböcker som rörde Norrfjärden, hade omhandlade fråga vid församlingsbrytningen av lätt insedda skäl ställt sig betydligt annorlunda. Men själv uraktlåta omskrivning av en del församlingböcker då detta uppenbarligen bort ske och sedan, när följderna av denna uraktlåtenhet visa sig ofördelaktiga, åberopa de sålunda icke omskrivna böckernas ålder såsom grund för äganderätten till desamma och solklara skäl till att de ofördröjligen skola tillhandahållas den försumlige själv, det är ett sätt som kan lämpa sig väl för personlig svartmålning, men om det är det rätta måste åtminstone starkt betvivlas, anför kyrkorådet i sin skrivelse. Med slutklämmen att moderförsamlingen åtminstone borde lägga in i sin budget bokinköp för ändamålet och omskriva kyrkböckerna rörande Norrfjärden.

Hur slutade då striden mellan kyrkoherdarna? Ja, Norrfjärden återlämnade kyrkböckerna till Piteå landsförsamling utan att få några avskrifter. Detta fick sedan konsekvenser för pastorsämbetet i Norrfjärden under många år då de inte utan besvär tvingades göra förfrågningar hos expeditionen i Öjebyn för att riktigt kunna hantera flera kyrkobokföringsärenden.

Första vigseln och begravningen

I Norrfjärden har det funnits kyrka sedan 1913 varför många dop, vigslar och begravningar utfördes före själva församlingsbildningen, men där varje berörd person antecknades som tillhöriga Piteå landsförsamling.

Äktenskapet är ett naturligt steg för två personer som älskar varandra och som vill leva tillsammans. Den första kyrkliga vigseln, där brudparet antecknades som tillhöriga Norrfjärdens församling, ägde rum den 30 maj 1915. Då gifte sig hemmansägaren Nils Johan Nilsson från Fällträsk, Nederluleå med sömmerskan Signe Sofia Nilsson från Sjulsmark.

Vigseln blev också en bekräftelse på bådas gemensamma vilja att dela resten av sitt liv med varandra. Makarna bosatte sig i Fällträsk, där Signe Sofia avled den 23 juli 1956. Den 11 år äldre maken Nils Johan gick ur tiden den 10 mars 1969.

Den nuvarande begravningsplatsen inviges samtidigt med kyrkan, som ett annex till Piteå landsförsamling. Den som först begravdes på kyrkogården i Norrfjärden var Hanna Öqvist. Hon begravdes lördagen den 5 juli 1913.

Den första begravningen, där det antecknades tillhörig Norrfjärdens församling, ägde rum den 30 maj 1915 då Ebba Andrea Johansson från Trundön, född den 26 februari 1915 och som avlidit den 26 maj samma år, fördes till den sista vilan. Hon var dotter till Gustaf Fredrik Johansson och hans maka Matilda Eugenia, född Rönnkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om